Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto bananowe z kruszonką przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto bananowe ze słodką i chrupiącą kruszonką.
4.45
z
9
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
16
Kalorie
300
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości 24/24 cm.
Składniki
składniki na bananowe ciasto:
3
banany
(dojrzałe)
200
g
cukru
(1 szklanka)
2
jajka
(rozmiar L)
110
g
oleju
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
240
ml
mleka
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
3
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na kruszonkę do ciasta
100
g
masła
(rozpuszczonego)
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
60
g
cukru
(trochę ponad 1/3 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto bananowe z kruszonką
Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich cukier, jajka, olej, mleko i wanilię - zmiksuj do połączenia składników.
3 banany,
2 jajka,
110 g oleju,
240 ml mleka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników - wymieszaj.
300 g mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozpuszczone masło zmieszaj z mąką i cukrem tak aby utworzyły kruszonkę.
100 g masła,
150 g mąki pszennej,
60 g cukru
Formę do pieczenia o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej do niej ciasto.
Wierzch posyp kruszonką.
Piecz ciasto bananowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez 40-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
300
kcal
Weglowodany:
42
g
Białko:
4.7
g
Tłuszcz:
13
g
Błonnik:
1
g
Słowa kluczowe
ciasto z bananami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!