Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Proziaki - bułeczki na sodzie
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie bułeczki robione na sodzie i smażone na patelni
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
10
minut
Czas całkowity
40
minut
Danie
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
Kalorie
210
kcal
Składniki
250
ml
kefiru
1
jajko
- użyłam rozmiar L
1
łyżeczka
soli
2
łyżeczki
sody oczyszczonej
około 500
g
mąki
+ do podsypywania
Instrukcja
W misce umieść kefir i jajko, dodaj sól, sodę oraz połowę mąki.
250 ml kefiru,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
około 500 g mąki,
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wymieszaj wszystko łyżką lub ręką, dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i ponownie wymieszaj.
Wysyp resztę mąki na blat, wyłóż ciasto i zagnieć go tak aby nadawało się do wałkowania - ale nie może być za bardzo gęste, bo bułeczki będą twarde.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm.
Dużą szklanką lub kubkiem wytnij koła, resztę ciasta krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij bułeczki.
Ułóż je na posypanym mąką blacie.
Nakryj bułeczki ręcznikiem kuchennym i pozostaw na około 15 minut.
Na średnim gazie podgrzej suchą! patelnię, nałóż na nią bułeczki - możesz je trochę otrzepać z nadmiaru mąki.
Smaż pod przykryciem mniej więcej około 5 minut na jedną stronę.
Po usmażeniu lekko ostudź.
Podawaj ciepłe :)
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
210
kcal
Weglowodany:
42
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
2
g
Błonnik:
1.5
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!