W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier zamieszaj.
200 g masła, 200 g cukru
Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka, energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
1 kg twarogu, 4 jajka
Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
2 budynie karmelowe, 200 ml mleka
Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Dno wyłóż warstwą ciasteczek speculoos, wylej na nie połowę gorącej masy.
ok 400 g korzennych ciasteczek speculoos
Ułóż kolejną warstwę ciastek i wylej resztę sernika.
Ułóż na wierzchu ciasteczka.
Jak zrobić polewę czekoladowo-piernikową do sernika
Podgrzej kremówkę w rondelku.
250 ml śmietany kremówki
Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła.
100 g mlecznej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady
Wsyp przyprawę do piernika i wymieszaj.
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wylej polewę na wierzch ciastek i udekoruj wg uznania.
Ciasto schłodź w lodówce przez noc - w tym czasie ciasteczka zmiękną i będzie można sernik normalnie kroić.