Rozwiń je i potnij na kawałki pasujące do foremki.
Dno formy posmaruj częścią rozpuszczonego masła.
ok 70 g masła
Ułóż 1/3 ciasta filo - posmaruj go masłem.
Na ciasto nałóż 1/2 masy makowej.
ok 600 g masy makowej
Nałóż kolejną warstwę ciasta i posmaruj ją masłem, a na nie nałóż masę makową.
Połóż resztę ciasta i posmaruj je masłem.
Schłodź w lodówce przez około 15 minut.
Schłodzoną baklavę potnij ostrym nożem w romby.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - ja mniej więcej po 40 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, bo było już ładnie rumiane.
Miód pogrzej lekko w rondelku razem z sokiem z cytryny.
100 ml miodu, 3 łyżki soku z cytryny
Gotowe ciasto polej podgrzanymi miodem - możesz też je dodatkowo posypać posiekanymi migdałami.