Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Makowa baklava

By |2017-12-12T14:04:58+00:002017 Grudzień 23rd|Boże Narodzenie, Ciasta z makiem, Karnawałowe przepisy|

Makowa baklava

 

makowa baklava

 

Makowa baklava wpadła mi w oko zupełnie przypadkiem.

Najpierw zobaczyłam zdjęcie na Stylowych, a potem okazało się, że przepis pochodzi z Kwestii Smaku 🙂

Już jakiś czas wcześniej kupiłam sobie dwa mrożone ciasta filo. Leżały sobie w zamrażarce i czekały „na okazję”.

Gdy zobaczyłam przepis na makową baklavę stwierdziłam, że to jest właśnie taka okazja i czym prędzej rozmroziłam jedno ciasto.

Na balkonie stała sobie moja masa makowa, więc ciasto zrobiłam dosłownie w moment 🙂

Możecie przygotować sobie taką domową masę makową z mojego przepisu na makowiec zakręcony – ja ją robiłam z maku mielonego. To znacznie przyspieszyło pracę.

Ostatecznie – jeśli nie macie czasu – to możecie skorzystać z gotowej masy makowej dostępnej w sklepach.

Makowa baklava jest fajną i pyszną alternatywą dla tradycyjnej baklawy, a jej niewątpliwym plusem jest mniejsza słodycz.

Osobiście bardzo lubię baklavę, ale nie da się jej zbyt dużo zjeść, bo jest strasznie słodka. W wersji makowej nie jest aż tak przesłodzona.

Spróbujcie koniecznie.

 

ciasto filo z masą makową

 

makowa baklava

 

baklava z makiem

 

Makowa baklava
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę około 20/27 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
  • opakowanie ciasta filo - moje miało 300 g
  • około 600 g masy makowej
  • około 70 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml (165 g ) miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
  1. Ciasto filo rozmróź przez noc w lodówce.
  2. Rozwiń je i potnij na kawałki pasujące do foremki.
  3. Dno formy posmaruj częścią rozpuszczonego masła.
  4. Ułóż ⅓ ciasta filo - posmaruj go masłem.
  5. Na ciasto nałóż ½ masy makowej.
  6. Nałóż kolejną warstwę ciasta i posmaruj ją masłem, a na nie nałóż masę makową.
  7. Połóż resztę ciasta i posmaruj je masłem.
  8. Schłódź w lodówce przez około 15 minut.
  9. Schłodzoną baklavę potnij ostrym nożem w romby.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - ja mniej więcej po 40 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, bo było już ładnie rumiane.
  11. Miód pogrzej lekko w rondelku razem z sokiem z cytryny.
  12. Gotowe ciasto polej podgrzanymi miodem - możesz też je dodatkowo posypać posiekanymi migdałami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 277 Tłuszcze: 11,2 g Węglowodany: 38,4 g Błonnik: 0,5 g Białka: 4,2 g

 

Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: