makowa baklava

Przepis na makową baklavę z miodem

Jeśli macie w te święta ochotę na coś lekko odmiennego, ale dalej z makiem, to makowa baklava jest właśnie dla was! To ciasto to połączenie baklavy z naszym rodzimym makowcem. Ciasto filo zamiast mieszanką orzechów w miodzie przełożone jest masą makową i tak upieczone. Świetny sposób na makowca. Spróbujcie koniecznie!

ciasto filo z masą makową

Makowa baklava przepis krok po kroku

Jeśli lubisz baklavę i ciasta z makiem, to koniecznie spróbuj tego połączenia smaków.

makowa baklava

Makowa baklava przepis

Wypieki Beaty
Przepis na świąteczną wersję baklawy z masą makową i miodem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Porcje 20
Kalorie 277 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę około 20/27 cm.
Składniki

składniki na baklavę z makiem

  • 1 opakowanie ciasta filo ( – moje miało 300 g)
  • ok 600 g masy makowej
  • ok 70 g masła (rozpuszczonego )
  • 100 ml miodu ((165 g ))
  • 3 łyżki soku z cytryny
Instrukcja
 

Jak zrobić baklavę z makiem

  • Ciasto filo rozmroź przez noc w lodówce.
    1 opakowanie ciasta filo
  • Rozwiń je i potnij na kawałki pasujące do foremki.
  • Dno formy posmaruj częścią rozpuszczonego masła.
    ok 70 g masła
  • Ułóż 1/3 ciasta filo – posmaruj go masłem.
  • Na ciasto nałóż 1/2 masy makowej.
    ok 600 g masy makowej
  • Nałóż kolejną warstwę ciasta i posmaruj ją masłem, a na nie nałóż masę makową.
  • Połóż resztę ciasta i posmaruj je masłem.
  • Schłodź w lodówce przez około 15 minut.
  • Schłodzoną baklavę potnij ostrym nożem w romby.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę – ja mniej więcej po 40 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, bo było już ładnie rumiane.
  • Miód pogrzej lekko w rondelku razem z sokiem z cytryny.
    100 ml miodu, 3 łyżki soku z cytryny
  • Gotowe ciasto polej podgrzanymi miodem – możesz też je dodatkowo posypać posiekanymi migdałami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 277kcalWeglowodany: 38.4gBiałko: 4.2gTłuszcz: 11.2gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe baklava z makiem, makowiec z filo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
makowa baklava

Ciasto baklava z makiem – uwagi

Makowa baklava wpadła mi w oko zupełnie przypadkiem.

Najpierw zobaczyłam zdjęcie na Stylowych, a potem okazało się, że przepis pochodzi z Kwestii Smaku :)

Już jakiś czas wcześniej kupiłam sobie dwa mrożone ciasta filo. Leżały sobie w zamrażarce i czekały „na okazję”.

Gdy zobaczyłam przepis na baklavę z makiem stwierdziłam, że to jest właśnie taka okazja i czym prędzej rozmroziłam jedno ciasto.

Na balkonie stała sobie moja masa makowa, więc ciasto zrobiłam dosłownie w moment :)

Możecie przygotować sobie taką domową masę makową z mojego przepisu na makowiec zakręcony – ja ją robiłam z maku mielonego. To znacznie przyspieszyło pracę.

Ostatecznie – jeśli nie macie czasu – to możecie skorzystać z gotowej masy makowej dostępnej w sklepach.

Makowa baklava jest fajną i pyszną alternatywą dla tradycyjnej baklavy, a jej niewątpliwym plusem jest mniejsza słodycz.

Osobiście bardzo lubię baklavę, ale nie da się jej zbyt dużo zjeść, bo jest strasznie słodka. W wersji makowej nie jest aż tak przesłodzona.

Spróbujcie koniecznie.

baklava z makiem

Polecane przepisy na pyszne ciasta z makiem

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z makiem. Tutaj polecam takie trzy przepisy: