Makowa baklava

 

makowa baklava

 

Makowa baklava wpadła mi w oko zupełnie przypadkiem.

Najpierw zobaczyłam zdjęcie na Stylowych, a potem okazało się, że przepis pochodzi z Kwestii Smaku :)

Już jakiś czas wcześniej kupiłam sobie dwa mrożone ciasta filo. Leżały sobie w zamrażarce i czekały „na okazję”.

Gdy zobaczyłam przepis na makową baklavę stwierdziłam, że to jest właśnie taka okazja i czym prędzej rozmroziłam jedno ciasto.

Na balkonie stała sobie moja masa makowa, więc ciasto zrobiłam dosłownie w moment :)

Możecie przygotować sobie taką domową masę makową z mojego przepisu na makowiec zakręcony – ja ją robiłam z maku mielonego. To znacznie przyspieszyło pracę.

Ostatecznie – jeśli nie macie czasu – to możecie skorzystać z gotowej masy makowej dostępnej w sklepach.

Makowa baklava jest fajną i pyszną alternatywą dla tradycyjnej baklawy, a jej niewątpliwym plusem jest mniejsza słodycz.

Osobiście bardzo lubię baklavę, ale nie da się jej zbyt dużo zjeść, bo jest strasznie słodka. W wersji makowej nie jest aż tak przesłodzona.

Spróbujcie koniecznie.

 

ciasto filo z masą makową

 

makowa baklava

 

baklava z makiem

 

makowa baklava

Makowa baklava

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę około 20/27 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 277 kcal

Składniki
  

  • opakowanie ciasta filo - moje miało 300 g
  • około 600 g masy makowej
  • około 70 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml (165 g ) miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Instrukcja
 

  • Ciasto filo rozmróź przez noc w lodówce.
  • Rozwiń je i potnij na kawałki pasujące do foremki.
  • Dno formy posmaruj częścią rozpuszczonego masła.
  • Ułóż 1/3 ciasta filo - posmaruj go masłem.
  • Na ciasto nałóż 1/2 masy makowej.
  • Nałóż kolejną warstwę ciasta i posmaruj ją masłem, a na nie nałóż masę makową.
  • Połóż resztę ciasta i posmaruj je masłem.
  • Schłódź w lodówce przez około 15 minut.
  • Schłodzoną baklavę potnij ostrym nożem w romby.
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - ja mniej więcej po 40 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, bo było już ładnie rumiane.
  • Miód pogrzej lekko w rondelku razem z sokiem z cytryny.
  • Gotowe ciasto polej podgrzanymi miodem - możesz też je dodatkowo posypać posiekanymi migdałami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 277kcalWeglowodany: 38.4gBiałko: 4.2gTłuszcz: 11.2gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!