Przepis na makową baklava z miodem
Makowa baklava wpadła mi w oko zupełnie przypadkiem.
Najpierw zobaczyłam zdjęcie na Stylowych, a potem okazało się, że przepis pochodzi z Kwestii Smaku :)
Już jakiś czas wcześniej kupiłam sobie dwa mrożone ciasta filo. Leżały sobie w zamrażarce i czekały „na okazję”.
Gdy zobaczyłam przepis na baklavę z makiem stwierdziłam, że to jest właśnie taka okazja i czym prędzej rozmroziłam jedno ciasto.
Na balkonie stała sobie moja masa makowa, więc ciasto zrobiłam dosłownie w moment :)
Możecie przygotować sobie taką domową masę makową z mojego przepisu na makowiec zakręcony – ja ją robiłam z maku mielonego. To znacznie przyspieszyło pracę.
Ostatecznie – jeśli nie macie czasu – to możecie skorzystać z gotowej masy makowej dostępnej w sklepach.
Makowa baklava jest fajną i pyszną alternatywą dla tradycyjnej baklawy, a jej niewątpliwym plusem jest mniejsza słodycz.
Osobiście bardzo lubię baklavę, ale nie da się jej zbyt dużo zjeść, bo jest strasznie słodka. W wersji makowej nie jest aż tak przesłodzona.
Spróbujcie koniecznie.
Makowa baklava przepis do druku

Makowa baklava
Wyposażenie
- Przepis na foremkę około 20/27 cm.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta filo - moje miało 300 g
- ok 600 g masy makowej
- ok 70 g masła rozpuszczonego
- 100 ml miodu (165 g )
- 3 łyżki soku z cytryny
Instrukcja
- Ciasto filo rozmróź przez noc w lodówce.1 opakowanie ciasta filo
- Rozwiń je i potnij na kawałki pasujące do foremki.
- Dno formy posmaruj częścią rozpuszczonego masła.ok 70 g masła
- Ułóż 1/3 ciasta filo - posmaruj go masłem.
- Na ciasto nałóż 1/2 masy makowej.ok 600 g masy makowej
- Nałóż kolejną warstwę ciasta i posmaruj ją masłem, a na nie nałóż masę makową.
- Połóż resztę ciasta i posmaruj je masłem.
- Schłodź w lodówce przez około 15 minut.
- Schłodzoną baklavę potnij ostrym nożem w romby.
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - ja mniej więcej po 40 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, bo było już ładnie rumiane.
- Miód pogrzej lekko w rondelku razem z sokiem z cytryny.100 ml miodu, 3 łyżki soku z cytryny
- Gotowe ciasto polej podgrzanymi miodem - możesz też je dodatkowo posypać posiekanymi migdałami.