ok 50-60gcukru kryształu( - do obtoczenia ciasteczek)
Instrukcja
Jak zrobić miękkie pierniki z melasą
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do pierników.
300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Masło utrzyj z cukrem i melasą.
170 g masła, 200 g cukru trzcinowego
Dodaj do niego jajko i krótko zmiksuj.
1 jajko
Dodaj porcjami mąkę i za każdym razem krótko zmiksuj.
Nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości około orzecha włoskiego.
Kuleczki obtaczaj w cukrze, a następnie układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
ok 50-60 g cukru kryształu
Piecz każdą blachę oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut - ja najpierw przygotowałam jedną blachę ciasteczek i jak się piekły robiłam drugą.
Po upieczeniu ciasteczka ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.