Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 300 ml mleka
W dużej misce umieść mąkę, cukier, olej, aromaty, jajko oraz jogurt.
70 g cukru, 6 łyżek oleju, 1 jajko, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka wody pomarańczowej, skórka starta z jednej pomarańczy, 600 g mąki pszennej, 60 ml jogurtu greckiego
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - jeśli ciasto jest mocno gęste i twarde to możesz dodać trochę więcej letniego mleka.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj nadzienie - żurawinę wsyp do rondelka, dodaj cukier i wanilię, wlej wodę.
1 łyżka ekstraktu z wanilii, ok 100 g żurawiny, 100 g cukru, ok 100 g wody
Gotuj na średnim ogniu, aż żurawina zmięknie i rozpadnie się, a masa lekko zgęstnieje.
Zmiksuj całość blenderem i ostudź.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
Na wierzchu ciasta rozsmaruj dżem z żurawiny - na całej powierzchni.
Złóż jeden bok do środka - tak jak składa się list, a drugi bok zwiń tak, aby przykrył całość (powstają trzy warstwy ciasta).
Pokrój ciasto na 12 kawałków.
Każdy kawałek zwiń trzymając za dwa końce, tak aby utworzyła się spiralka, teraz zwiń ją w bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem blaszce - zachowaj odstępy między bułeczkami.
Blaszki z bułeczkami przykryj folią i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
Piecz bułeczki w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - aż będą lekko rumiane (ja piekłam najpierw jedną blachę, a potem drugą).
Bułeczki lekko ostudź.
Cukier puder wymieszaj z wodą pomarańczową, dodaj dwie łyżki mleka i wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj jeszcze trochę mleka.
200 g cukru pudru, 1 łyżka wody pomarańczowej, 2-3 łyżki mleka
Lukrem posmaruj bułeczki, możesz też dodatkowo posypać je startą skórką z pomarańczy.
Bułeczki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku.