Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Oponki marchewkowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki z marchewką i cynamonem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
12
minut
minut
Czas całkowity
32
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
7
sztuk
Składniki
składniki na oponki marchewkowe
100
g
drobno tartej marchewki
((na tarce do ziemniaków) - 1 średnia marchewka)
100
g
mąki pszennej
( - 2/3 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
0,5
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
1
jajko
(- u mnie rozmiar L)
50
ml
oleju
50
ml
mleka
dodatkowo na wierzch oponek marchewkowych
trochę mleka
ok 50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
0,5
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
Instrukcja
Jak zrobić pieczone oponki z marchewką
Umieść w misce wszystkie składniki oponek i wymieszaj łyżką.
100 g drobno tartej marchewki,
100 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki cynamonu,
1 jajko,
50 ml oleju,
50 ml mleka
Nałóż ciasto do foremki do oponek.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Do miseczki wlej mleko, a do drugiej wsyp cukier i cynamon - wymieszaj.
trochę mleka,
ok 50 g cukru,
0,5 łyżeczki cynamonu
Oponki zanurzaj z jednej strony w mleku, a następnie "maczaj" w cukrze.
Gotowe do jedzenia :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
oponki z marchewką, pieczone oponki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!