60-80gtartego drobno oscypka((około 10 g na jednego kartofla))
żurawina( lub borówka do podania)
Instrukcja
Jak zrobić pieczone w całości ziemniaki hasselback
Kartofle porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.
6-8 sztuk kartofli
Natnij kartofle w cienkie plasterki – uważaj, aby nie przekroić ich do końca, bo się rozpadną (aby sobie pomóc, możesz ułożyć z dwóch stron kartofla łyżki o grubszych trzonkach, wtedy kartofla natniesz tylko do wysokości łyżek).
Ułóż kartofle w naczyniu żaroodpornym (dno lekko posmaruj olejem).
Masło zmieszaj z czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem – za pomocą pędzelka silikonowego posmaruj kartofle doprawionym masłem.
Formę z kartoflami przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz je w 220 st. C przez godzinę (jeśli kartofle są bardzo duże, to możesz piec je trochę dłużej).
Po godzinie kartofle odsłoń, posyp tartym oscypkiem i podpiecz przez kolejne 15 minut.
60-80 g tartego drobno oscypka
Podawaj kartofle na gorąco razem z dodatkiem żurawiny lub borówki.