Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Jabłka hasselback przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty deser z pieczonych jabłek z płatkami owsianymi.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
40
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
10
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Kalorie
146
kcal
Składniki
składniki na jabłka pieczone
2
jabłka
(większe )
1
łyżka
cukru trzcinowego
0,5
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
1
łyżka
masła
((10 g) rozpuszczonego )
składniki na musli do jabłek pieczonych
2
łyżki
płatków owsianych
15
g
orzechów
( drobno posiekanych (użyłam laskowe))
1
łyżka
cukru trzcinowego
1
łyżka
masła
(rozpuszczonego )
0,5
łyżeczki
cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić pieczone jabłka hasselback z musli
Jabłka obierz przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
2 jabłka
Ostrożnie pokrój jabłka w plasterki, tylko nie przekrajaj ich do końca.
Ułóż owoce w żaroodpornej formie posmarowanej odrobiną oleju.
Masło wymieszaj z cukrem i cynamonem i posmaruj tym wierzch jabłek.
1 łyżka cukru trzcinowego,
1 łyżka masła,
0,5 łyżeczki cynamonu
Piecz jabłka przez pół godziny w 200 stopniach (możesz też przykryć wierzch foremki folią aluminiową).
Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut.
Wymieszaj razem składniki musli.
2 łyżki płatków owsianych,
15 g orzechów,
1 łyżka cukru trzcinowego,
1 łyżka masła,
0,5 łyżeczki cynamonu
Ostrożnie nałóż je małą łyżeczką na jabłka - starając się włożyć płatki między plasterki jabłka.
Podpiecz jabłka kolejne 10 minut.
Podawaj po upieczeniu z dodatkiem lodów.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
146
kcal
Weglowodany:
21.3
g
Białko:
1.5
g
Tłuszcz:
7
g
Błonnik:
3.1
g
Słowa kluczowe
jabłka pieczone
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!