Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Babka bananowa
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną babkę bananową z polewą orzechową.
3.75
z
20
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
1
godz
Czas całkowity
1
godz
30
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
180
kcal
Składniki
babka:
450
g
mąki pszennej
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
mielonego cynamonu
szczypta
soli
2
banany
dojrzałe - - rozgniecione
1
szklanka
mleka
3/4
szklanki
oleju
200
g
cukru
1
łyżka
ekstraktu z wanilii
3
duże jajka
rozmiar L
polewa:
100
g
kremowego masła orzechowego
125
ml
śmietany kremówki
2
łyżki
cukru pudru
- lub do smaku
Instrukcja
Zmieszaj razem mąkę, proszek od pieczenia, sól i cynamon.
450 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
szczypta soli
Rozgniecione banany wymieszaj z mlekiem i olejem.
2 banany,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki oleju
Jajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, gęstą masę.
200 g cukru,
3 duże jajka,
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i mokre składniki - nie miksuj za długo - tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia babek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Przelej ciasto.
Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Śmietanę kremówkę wlej do rondelka, dodaj masło orzechowe i gotuj na małym ogniu, aż masło się ładnie połączy z kremówką.
125 ml śmietany kremówki,
100 g kremowego masła orzechowego
Dodaj cukier puder - do smaku - wg mnie dwie łyżki cukru w zupełności wystarczą.
2 łyżki cukru pudru
Polej polewą babkę.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
180
kcal
Weglowodany:
21
g
Białko:
3.3
g
Tłuszcz:
9.5
g
Błonnik:
1
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!