Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Baba ghanoush z bakłażana przepis
Wypieki Beaty
Smarowidło idealne do kanapek, ale również jako dip do warzyw.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
50
minut
minut
Danie
Przystawki
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia bałkańska
Porcje
4
Kalorie
57
kcal
Składniki
składniki na baba ghanush
1
bakłażan
(duży - mój miał niecałe 400 g)
1
ząbek
czosnku
1
łyżka
tahini
1
łyżka
soku z cytryny
1
łyżeczka
miodu
(- opcjonalnie)
sól, pieprz i słodka papryka
( do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić baba ghanush
Bakłażana umyj, wytrzyj i nakłuj widelcem kilka-kilkanaście razy (nie odkrajaj zielonej części).
1 bakłażan
Połóż warzywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach (teromoobieg) przez około 30 minut - w połowie czasu obróć bakłażana.
Bakłażan jest gotowy, gdy skórka zrobi się czarna, wtedy wyjmij go z piekarnika i ostudź.
Przekrój warzywo na pół i łyżką wyjmij miąższ.
Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, tahini i miód - wszystko razem zmiksuj albo porządnie rozgnieć widelcem.
1 ząbek czosnku,
1 łyżka tahini,
1 łyżeczka miodu
Na koniec dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i papryką.
sól, pieprz i słodka papryka
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
57
kcal
Białko:
2
g
Tłuszcz:
2.3
g
Błonnik:
2.5
g
Słowa kluczowe
pasta z bakłażana
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!