Masło utrzyj z cukrem oraz wanilią (albo ziarenkami z wanilii) na puszystą białą masę.
115 g masła, 150 g cukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, a jogurt naturalny zmieszaj z mlekiem.
200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 120 g jogurtu naturalnego, 120 ml mleka
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym krótko miksuj całość.
2 jajka
Dodaj porcjami mąkę na zmianę z jogurtem z mlekiem.
Na koniec posypkę cukrową i już tylko delikatnie i krótko wymieszaj łyżką.
0,5 szklanki kolorowej posypki cukrowej
Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na babeczki - maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki rosną i wypływają (wiem, bo mi kilka wypłynęło ;)).
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem bezowy do babeczek
Przed oddzieleniem białek od żółtek sparz jajka w skorupkach wrzącą wodą - to aby je odkazić.
Białka przełóż do miski, dodaj cukier i sól, miskę ustaw na garnku z wodą (tak aby dno miski nie dotykało wody) i lekko mieszając białka podgrzewaj wodę w garnku, tak aby białka się ociepliły - około 10-15 minut.
3 białka, 150 g cukru, 1 szczypta soli
Po tym czasie zdejmij miskę z garnka i zmiksuj białka na białą puszystą masę, na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
0,5 łyżeczki octu, 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przełóż krem do rękawa cukierniczego i nałóż go na babeczki - babeczki wstaw do zamrażarki na około 15 minut - tak aby krem mocno się schłodził (ewentualnie możesz wstawić do lodówki na około godzinę).
Jak zrobić polewę czekoladową na babeczki
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z olejem - dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na około 10-15 minut.
300 g czekolady, 1,5-2 łyżki oleju
Schłodzone babeczki zanurzaj w czekoladzie tak aby pokryła całą bezę, a wierzch możesz dodatkowo posypać cukrową posypką.