Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Gofry bananowe chrupiące
Wypieki Beaty
Przepis na gofry dla całej rodziny :)
4
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
godz
Czas wykonania
5
minut
Czas całkowity
2
godz
5
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
252
kcal
Składniki
30
g
świeżych drożdży
180
ml
letniego mleka
łyżeczka
cukru - do drożdży
400
g
mąki
1
jajko
3
bardzo dojrzałe banany - rozgniecione widelcem
szczypta
soli
łyżeczka
cynamonu
100
ml
oleju
50
g
cukru - można pominąć
Instrukcja
Drożdże rozkrusz i zasyp łyżeczką cukru, wlej letnie mleko (nie może być gorące) i dokładnie wymieszaj.
30 g świeżych drożdży,
łyżeczka cukru - do drożdży,
180 ml letniego mleka
Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut - aby rozczyn zaczął pracować.
W dużej misie umieść mąkę, cynamon, rozgniecione banany, sól, jajko, olej i cukier (jeśli używasz).
400 g mąki,
1 jajko,
3 bardzo dojrzałe banany - rozgniecione widelcem,
szczypta soli,
50 g cukru - można pominąć,
łyżeczka cynamonu
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i ostaw do wyrośnięcia na około godzinę, po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj łyżką.
Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy, a po usmażeniu odkładaj pojedynczo na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
252
kcal
Weglowodany:
38
g
Białko:
4.7
g
Tłuszcz:
9.7
g
Błonnik:
1.8
g
Słowa kluczowe
bananowe gofry na drożdżach, gofry z bananami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!