2łyżeczkisuszonych ziół (- użyłam bazylię, oregano oraz odrobię mielonych suszonych pomidorów z czosnkiem)
1łyżeczkasoli (- płaska)
1łyżkazimnej wody(opcjonalnie)
składniki na farsz z twarożku i pomidorów do tarty
około 300gtwarożku (kanapkowego naturalnego (ale może też być ziołowy))
sól i pieprz(do smaku)
3-4pomidory( lub około 250 g kolorowych pomidorków koktajlowych)
1małaczerwona cebula
świeża bazylia
Instrukcja
Jak zrobić tartę z twarożkiem i pomidorami
Z podanych składników wyrób ciasto - jeśli masz trudność z połączeniem składników, to dodaj trochę zimnej wody.
200 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki suszonych ziół, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka zimnej wody
Ciasto uformuj w dysk, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
Formę do tarty o średnicy około 23-26 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Wyłóż nią ciasto i dociśnij boki, nakłuj ciasto widelcem.
Podpiecz w 190 stopniach przez około 20 minut.
Na podpieczony spód wyłóż serek i rozprowadź po całej powierzchni, ułóż przekrojone pomidorki oraz czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, posól i popieprz.
około 300 g twarożku, 3-4 pomidory, 1 mała czerwona cebula, sól i pieprz