Gotuj aż jabłka lekko zmiękną i całe obtoczą się w karmelu - jeśli masa wydaje się Tobie zbyt gęsta, to dodaj odrobinę śmietany kremówki.
2-3 łyżki śmietany kremówki
Gotowe jabłka ostudź.
Zakręcone babeczki z jabłkami wykończenie:
Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj na cienki prostokąt - dość długi - tak mniej więcej na 50 cm.
Na ciasto wyłóż jabłka i rozsmaruj je w miarę równomiernie - zostawiając końcówki dłuższych boków puste.
Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Ostrym nożem potnij ciasto na dwanaście plasterków o grubości około 2-3 cm.
Kawałki ciasta włóż do papilotek.
Włącz piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem albo 180 w trybie góra/dól.
Gdy piekarnik się nagrzeje wstaw do niego babeczki.
Piecz około 20-25 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Najlepiej smakują ciepłe :)
Babeczki możesz też dodatkowo polukrować - wystarczy mniej więcej szklankę cukru pudru zmieszać z odrobiną mleka - mleko dolewamy po łyżce, aż lukier będzie miał lekko lejącą konsystencję.