Zakręcone babeczki z jabłkami

 

drożdżówki z karmelowymi jabłkami

 

Zakręcone babeczki z jabłkami to takie mini ślimaczki drożdżowe :)

Zamiast jednego większego ciasta drożdżowego upiekłam dwanaście niedużych drożdżowych babeczek – takich idealnych na dwa, trzy gryzy.

Pewnie dlatego zjadłam ich 4 – shame on me ;)

Niestety – trudno się od nich oderwać i się im oprzeć.

Zresztą ciężko z tym walczyć – ciepłe, delikatne ciasto drożdżowe z karmelowo-cynamonowymi jabłkami – lepiące, słodkie i przepyszne.

Ja na pewno będę robić je częściej – pewnie w podwójnej ilości, skoro sama zjadłam 1/3 :D

Jeśli lubicie drożdżowe bułeczki, wszelkie zawijańce, małe słodkości i nie przeszkadza Wam, że w trakcie jedzenia oblepicie się karmelem, to te babeczki są idealne dla Was :)

A do nich podajcie kubek gorącej herbaty, mleko, ciepłe kakao albo kawę – mmmmm.

Z takich słodkich i lepkich ślimaczków gorąco Wam również polecam szwedzkie bułeczki cynamonowe, ślimaczki z chałwą, albo ślimaczki cytrynowe z lemon curd.

 

babeczki z jabłkami

 

drożdżowe ślimaczki z jabłkami

 

ślimaczki z jabłkami

 

zakręcone babeczki z jabłkami

 

zakręcone babeczki z jabłkami

 

babeczki z jabłkami

Zakręcone babeczki z jabłkami

Wypieki Beaty
3 z 2 ocen
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 12

Składniki

jabłka:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Świeże drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i rozmieszaj, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj.
  • Całość odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, rozpuszczone masło oraz żółtko (jeśli używasz drożdże suszone, to też je tutaj wsyp).
  • Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy (albo mleko jeśli używasz suszone drożdże) i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie z jabłek.

jabłka:

  • Pokrojone w kostkę jabłka skrop sokiem z cytryny.
  • Dodaj mąkę, cukier, oraz cynamon - dokładnie wymieszaj.
  • W rondelku rozpuść masło i dodaj jabłka.
  • Gotuj aż jabłka lekko zmiękną i całe obtoczą się w karmelu - jeśli masa wydaje się Tobie zbyt gęsta, to dodaj odrobinę śmietany kremówki.
  • Gotowe jabłka ostudź.

wykończenie:

  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj na cienki prostokąt - dość długi - tak mniej więcej na 50 cm.
  • Na ciasto wyłóż jabłka i rozsmaruj je w miarę równomiernie - zostawiając końcówki dłuższych boków puste.
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  • Ostrym nożem potnij ciasto na dwanaście plasterków o grubości około 2-3 cm.
  • Kawałki ciasta włóż do papilotek.
  • Włącz piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem albo 180 w trybie góra/dól.
  • Gdy piekarnik się nagrzeje wstaw do niego babeczki.
  • Piecz około 20-25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Najlepiej smakują ciepłe :)
  • Babeczki możesz też dodatkowo polukrować - wystarczy mniej więcej szklankę cukru pudru zmieszać z odrobiną mleka - mleko dolewamy po łyżce, aż lukier będzie miał lekko lejącą konsystencję.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

drożdżówki z jabłkami

 

Inspiracja.