Przepis na zakręcone babeczki z jabłkami
Zakręcone babeczki z jabłkami to takie mini ślimaczki drożdżowe :)
Zamiast jednego większego ciasta drożdżowego upiekłam dwanaście niedużych drożdżowych babeczek – takich idealnych na dwa, trzy gryzy.
Pewnie dlatego zjadłam ich 4 – shame on me ;)
Niestety – trudno się od nich oderwać i się im oprzeć.
Zresztą ciężko z tym walczyć – ciepłe, delikatne ciasto drożdżowe z karmelowo-cynamonowymi jabłkami – lepiące, słodkie i przepyszne.
Ja na pewno będę robić je częściej – pewnie w podwójnej ilości, skoro sama zjadłam 1/3 :D
Jeśli lubicie drożdżowe bułeczki, wszelkie zawijańce, małe słodkości i nie przeszkadza Wam, że w trakcie jedzenia oblepicie się karmelem, to te babeczki są idealne dla Was :)
A do nich podajcie kubek gorącej herbaty, mleko, ciepłe kakao albo kawę – mmmmm.
Z takich słodkich i lepkich ślimaczków gorąco Wam również polecam szwedzkie bułeczki cynamonowe, ślimaczki z chałwą, albo ślimaczki cytrynowe z lemon curd.
Zakręcone babeczki z jabłkami przepis do druku

Zakręcone babeczki z jabłkami
Składniki
ciasto:
- 120 ml mleka ciepłego
- 15 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 30 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 225 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 1 żółtko
jabłka:
- 2 jabłka - obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w niedużą kostkę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 20 g masła
- 2-3 łyżki śmietany kremówki - opcjonalnie
Instrukcja
ciasto:
- Świeże drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i rozmieszaj, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
- Całość odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W misie miksera umieść mąkę, cukier, rozpuszczone masło oraz żółtko (jeśli używasz drożdże suszone, to też je tutaj wsyp).30 g masła, 225 g mąki pszennej, 25 g cukru, 1 żółtko
- Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy (albo mleko jeśli używasz suszone drożdże) i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- W tym czasie przygotuj nadzienie z jabłek.
jabłka:
- Pokrojone w kostkę jabłka skrop sokiem z cytryny.2 jabłka, 1 łyżeczka soku z cytryny
- Dodaj mąkę, cukier, oraz cynamon - dokładnie wymieszaj.70 g cukru trzcinowego, 1 płaska łyżka mąki pszennej, 0,5 łyżeczki cynamonu
- W rondelku rozpuść masło i dodaj jabłka.20 g masła
- Gotuj aż jabłka lekko zmiękną i całe obtoczą się w karmelu - jeśli masa wydaje się Tobie zbyt gęsta, to dodaj odrobinę śmietany kremówki.2-3 łyżki śmietany kremówki
- Gotowe jabłka ostudź.
wykończenie:
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj na cienki prostokąt - dość długi - tak mniej więcej na 50 cm.
- Na ciasto wyłóż jabłka i rozsmaruj je w miarę równomiernie - zostawiając końcówki dłuższych boków puste.
- Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
- Ostrym nożem potnij ciasto na dwanaście plasterków o grubości około 2-3 cm.
- Kawałki ciasta włóż do papilotek.
- Włącz piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem albo 180 w trybie góra/dól.
- Gdy piekarnik się nagrzeje wstaw do niego babeczki.
- Piecz około 20-25 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Najlepiej smakują ciepłe :)
- Babeczki możesz też dodatkowo polukrować - wystarczy mniej więcej szklankę cukru pudru zmieszać z odrobiną mleka - mleko dolewamy po łyżce, aż lukier będzie miał lekko lejącą konsystencję.