Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Zakręcone babeczki z jabłkami

Zakręcone babeczki z jabłkami

 

drożdżówki z karmelowymi jabłkami

 

Zakręcone babeczki z jabłkami to takie mini ślimaczki drożdżowe 🙂

Zamiast jednego większego ciasta drożdżowego upiekłam dwanaście niedużych drożdżowych babeczek – takich idealnych na dwa, trzy gryzy.

Pewnie dlatego zjadłam ich 4 – shame on me 😉

Niestety – trudno się od nich oderwać i się im oprzeć.

Zresztą ciężko z tym walczyć – ciepłe, delikatne ciasto drożdżowe z karmelowo-cynamonowymi jabłkami – lepiące, słodkie i przepyszne.

Ja na pewno będę robić je częściej – pewnie w podwójnej ilości, skoro sama zjadłam 1/3 😀

Jeśli lubicie drożdżowe bułeczki, wszelkie zawijańce, małe słodkości i nie przeszkadza Wam, że w trakcie jedzenia oblepicie się karmelem, to te babeczki są idealne dla Was 🙂

A do nich podajcie kubek gorącej herbaty, mleko, ciepłe kakao albo kawę – mmmmm.

Z takich słodkich i lepkich ślimaczków gorąco Wam również polecam szwedzkie bułeczki cynamonowe, ślimaczki z chałwą, albo ślimaczki cytrynowe z lemon curd.

 

babeczki z jabłkami

 

drożdżowe ślimaczki z jabłkami

 

ślimaczki z jabłkami

 

zakręcone babeczki z jabłkami

 

zakręcone babeczki z jabłkami

 

Zakręcone babeczki z jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1 żółtko
jabłka:
  • 2 mniejsze jabłka - obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w niedużą kostkę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 20 g masła
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki - opcjonalnie
Wykonanie
ciasto:
  1. Świeże drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i rozmieszaj, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj.
  2. Całość odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  3. W misie miksera umieść mąkę, rozpuszczone masło oraz żółtko (jeśli używasz drożdże suszone, to też je tutaj wsyp).
  4. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy (albo mleko jeśli używasz suszone drożdże) i wyrób ciasto.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  6. W tym czasie przygotuj nadzienie z jabłek.
jabłka:
  1. Pokrojone w kostkę jabłka skrop sokiem z cytryny.
  2. Dodaj mąkę, cukier, oraz cynamon - dokładnie wymieszaj.
  3. W rondelku rozpuść masło i dodaj jabłka.
  4. Gotuj aż jabłka lekko zmiękną i całe obtoczą się w karmelu - jeśli masa wydaje się Tobie zbyt gęsta, to dodaj odrobinę śmietany kremówki.
  5. Gotowe jabłka ostudź.
wykończenie:
  1. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  2. Rozwałkuj na cienki prostokąt - dość długi - tak mniej więcej na 50 cm.
  3. Na ciasto wyłóż jabłka i rozsmaruj je w miarę równomiernie - zostawiając końcówki dłuższych boków puste.
  4. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  5. Ostrym nożem potnij ciasto na dwanaście plasterków o grubości około 2-3 cm.
  6. Kawałki ciasta włóż do papilotek.
  7. Włącz piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem albo 180 w trybie góra/dól.
  8. Gdy piekarnik się nagrzeje wstaw do niego babeczki.
  9. Piecz około 20-25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  10. Po upieczeniu lekko ostudź.
  11. Najlepiej smakują ciepłe 🙂
  12. Babeczki możesz też dodatkowo polukrować - wystarczy mniej więcej szklankę cukru pudru zmieszać z odrobiną mleka - mleko dolewamy po łyżce, aż lukier będzie miał lekko lejącą konsystencję.
 

 

drożdżówki z jabłkami

 

Inspiracja.

Related Post

Reklama

  • Mamy ogromną słabość do ślimaczków 😀 Wyglądają przepysznie 😀

    • Dziękuję 🙂 i są przepyszne – mniam 🙂

  • Emilia ze 100procentkalorii.pl

    I zamarzył mi się miły koc, gorąca herbata i ze trzy takie babeczki 😉

    • Dzisiaj mi jakoś tak zimno, że sama bym wpełzła pod kocyk z herbatką 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux