Bułeczki z jabłkami

 

bułeczki z jabłkami

 

Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżóweczki.

Mimo to nie piekę ich jakoś szczególnie często – a to z jednego podstawowego powodu. Zupełnie nie umiem się im oprzeć i sama pożeram zdecydowaną większość 😆

Nie inaczej było z tymi bułeczkami z jabłkami. Zjadłam chyba ze cztery 😮

Nie możecie się mi jednak dziwić, bo wyszły wręcz obłędne, obłędne!

Leciutkie, bardzo puszyste ciasto, a do tego masa jabłkowego nadzienia.

Na prawdę go nie żałowałam – do każdej bułeczki wpakowałam czubatą łychę jabłek.

Przez to bułeczki były „nieźle nadziane” ;)

Zdecydowanie do powtórzenia – zdecydowanie.

Spróbujcie koniecznie i dajcie mi znać, jak wam smakowały.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne ciasta drożdżowe i drożdżówki.

 

słodkie bułeczki z jabłkami drożdżowe ciasto z jabłkami
 

drożdżowe bułki z jabłkami bułki z jabłkami
 

bułeczki z jabłkami drożdżówka z jabłkami
 

drożdżowe bułeczki z jabłkami drożdżówki z jabłkami
 

Bułeczki z jabłkami – przepis do druku

 

bułeczki z jabłkami

Bułeczki z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżówki wypełnione jabłkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Porcje 12
Kalorie 250 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

jabłka:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz i zmieszaj z łyżeczką cukru, wlej mleko i wymieszaj.
  • Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, masło, jajko, cukier oraz cynamon.
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie z jabłek.
  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
  • Pokrój jabłka w kostkę - niezbyt drobną.
  • Przełóż owoce do garnka, dodaj cukier oraz i smaż na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i częściowo się rozpadną.
  • Jeśli trzeba to możesz dosłodzić jabłka.
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć - staraj się nie dodawać do niego za dużo mąki, bo straci na puszystości.
  • Podziel ciasto na 12 mniej więcej równych części.
  • Każdą delikatnie rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż kopiastą łyżkę jabłek i dokładnie sklej.
  • Dużą formę albo blachę z piekarnika posmaruj tłuszczem, układaj bułeczki, tak aby się lekko dotykały.
  • Formę z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut aby lekko podrosły.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni - tryb góra/dół.
  • Piecz bułeczki przez około 25-30 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • W miseczce rozpuść razem dwie łyżki masła oraz łyżkę miodu.
  • Bułeczki od razu po wyjęciu z piekarnika posmaruj po wierzchu rozpuszczonym masłem i miodem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 250kcalWeglowodany: 36gBiałko: 6gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!