Bułeczki z jabłkami
Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżóweczki.
Mimo to nie piekę ich jakoś szczególnie często – a to z jednego podstawowego powodu. Zupełnie nie umiem się im oprzeć i sama pożeram zdecydowaną większość 😆
Nie inaczej było z tymi bułeczkami z jabłkami. Zjadłam chyba ze cztery 😮
Nie możecie się mi jednak dziwić, bo wyszły wręcz obłędne, obłędne!
Leciutkie, bardzo puszyste ciasto, a do tego masa jabłkowego nadzienia.
Na prawdę go nie żałowałam – do każdej bułeczki wpakowałam czubatą łychę jabłek.
Przez to bułeczki były „nieźle nadziane” ;)
Zdecydowanie do powtórzenia – zdecydowanie.
Spróbujcie koniecznie i dajcie mi znać, jak wam smakowały.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne ciasta drożdżowe i drożdżówki.








Bułeczki z jabłkami – przepis do druku
Bułeczki z jabłkami
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 60 g rozpuszczonego masła
- 400 g (3 i ⅔ szklanki) mąki pszennej
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- około 1,2 kg jabłek
- 50 g (1/4 szklanki) cukru - lub do smaku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- Drożdże rozkrusz i zmieszaj z łyżeczką cukru, wlej mleko i wymieszaj.
- Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, masło, jajko, cukier oraz cynamon.
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
- W tym czasie przygotuj nadzienie z jabłek.
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
- Pokrój jabłka w kostkę - niezbyt drobną.
- Przełóż owoce do garnka, dodaj cukier oraz i smaż na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i częściowo się rozpadną.
- Jeśli trzeba to możesz dosłodzić jabłka.
- Odstaw do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć - staraj się nie dodawać do niego za dużo mąki, bo straci na puszystości.
- Podziel ciasto na 12 mniej więcej równych części.
- Każdą delikatnie rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż kopiastą łyżkę jabłek i dokładnie sklej.
- Dużą formę albo blachę z piekarnika posmaruj tłuszczem, układaj bułeczki, tak aby się lekko dotykały.
- Formę z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut aby lekko podrosły.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni - tryb góra/dół.
- Piecz bułeczki przez około 25-30 minut - aż będą ładnie rumiane.
- W miseczce rozpuść razem dwie łyżki masła oraz łyżkę miodu.
- Bułeczki od razu po wyjęciu z piekarnika posmaruj po wierzchu rozpuszczonym masłem i miodem.
Są zachwycające! Muszą tak cudownie pachnieć… Zapisane na później!
Dziękuję bardzo :) daj znać jak ci smakowały :)