Bułeczki z jabłkami

 

bułeczki z jabłkami

 

Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżóweczki.

Mimo to nie piekę ich jakoś szczególnie często – a to z jednego podstawowego powodu. Zupełnie nie umiem się im oprzeć i sama pożeram zdecydowaną większość 😆

Nie inaczej było z tymi bułeczkami z jabłkami. Zjadłam chyba ze cztery 😮

Nie możecie się mi jednak dziwić, bo wyszły wręcz obłędne, obłędne!

Leciutkie, bardzo puszyste ciasto, a do tego masa jabłkowego nadzienia.

Na prawdę go nie żałowałam – do każdej bułeczki wpakowałam czubatą łychę jabłek.

Przez to bułeczki były „nieźle nadziane” 😉

Zdecydowanie do powtórzenia – zdecydowanie.

Spróbujcie koniecznie i dajcie mi znać, jak wam smakowały.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne ciasta drożdżowe i drożdżówki.

 

słodkie bułeczki z jabłkami drożdżowe ciasto z jabłkami
 

drożdżowe bułki z jabłkami bułki z jabłkami
 

bułeczki z jabłkami drożdżówka z jabłkami
 

drożdżowe bułeczki z jabłkami drożdżówki z jabłkami
 

Bułeczki z jabłkami – przepis do druku

 

Bułeczki z jabłkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 12 sztuk
Autor:
Typ przepisu: Bułeczki
Ilość: 12
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 400 g (3 i ⅔ szklanki) mąki pszennej
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
jabłka:
  • około 1,2 kg jabłek
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru - lub do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz i zmieszaj z łyżeczką cukru, wlej mleko i wymieszaj.
  2. Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, masło, jajko, cukier oraz cynamon.
  4. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  5. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  6. W tym czasie przygotuj nadzienie z jabłek.
  7. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
  8. Pokrój jabłka w kostkę - niezbyt drobną.
  9. Przełóż owoce do garnka, dodaj cukier oraz i smaż na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i częściowo się rozpadną.
  10. Jeśli trzeba to możesz dosłodzić jabłka.
  11. Odstaw do wystudzenia.
  12. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć - staraj się nie dodawać do niego za dużo mąki, bo straci na puszystości.
  13. Podziel ciasto na 12 mniej więcej równych części.
  14. Każdą delikatnie rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż kopiastą łyżkę jabłek i dokładnie sklej.
  15. Dużą formę albo blachę z piekarnika posmaruj tłuszczem, układaj bułeczki, tak aby się lekko dotykały.
  16. Formę z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut aby lekko podrosły.
  17. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni - tryb góra/dół.
  18. Piecz bułeczki przez około 25-30 minut - aż będą ładnie rumiane.
  19. W miseczce rozpuść razem dwie łyżki masła oraz łyżkę miodu.
  20. Bułeczki od razu po wyjęciu z piekarnika posmaruj po wierzchu rozpuszczonym masłem i miodem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 250 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 36 g Białka: 6 g