Bułeczki z jabłkami
Przepis na miękkie drożdżowe bułki z jabłkami
Zapraszam na pyszne, lekkie, puszyste drożdżowe bułeczki z jabłkami. Takie bułeczki podane jeszcze na ciepło to idealny jesienny comfort food. Wspaniale smakują w towarzystwie ciepłej herbaty, aromatycznej kawy, albo kubka gorącej czekolady. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Bułeczki z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie bułeczki drożdżowe i uwielbiasz ciasta z jabłkami to koniecznie spróbuj tego połączenia!
Bułeczki z jabłkami przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek
składniki na nadzienie z jabłek do bułeczek
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z jabłkami
- Drożdże rozkrusz i zmieszaj z łyżeczką cukru, wlej mleko i wymieszaj.250 ml mleka, 15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, masło, jajko, cukier oraz cynamon.60 g masła, 400 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka cynamonu
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
- W tym czasie przygotuj nadzienie z jabłek.
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.1,5 kg jabłek
- Pokrój jabłka w kostkę – niezbyt drobną.
- Przełóż owoce do garnka, dodaj cukier oraz cynamon i smaż na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i częściowo się rozpadną.50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- Jeśli trzeba to możesz dosłodzić jabłka.
- Odstaw do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć – staraj się nie dodawać do niego za dużo mąki, bo straci na puszystości.
- Podziel ciasto na 12 mniej więcej równych części.
- Każdą delikatnie rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż kopiastą łyżkę jabłek i dokładnie sklej.
- Dużą formę albo blachę z piekarnika posmaruj tłuszczem, układaj bułeczki, tak aby się lekko dotykały.
- Formę z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut aby lekko podrosły.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni – tryb góra/dół.
- Piecz bułeczki przez około 25-30 minut – aż będą ładnie rumiane.
- W miseczce rozpuść razem dwie łyżki masła oraz łyżkę miodu.2 łyżki masła, 1 łyżka miodu
- Bułeczki od razu po wyjęciu z piekarnika posmaruj po wierzchu rozpuszczonym masłem i miodem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżówki z jabłkami – uwagi
Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżóweczki.
Mimo to nie piekę ich jakoś szczególnie często – a to z jednego podstawowego powodu.
Zupełnie nie umiem się im oprzeć i sama pożeram zdecydowaną większość 😆
Nie inaczej było z tymi bułeczkami z jabłkami. Zjadłam chyba ze cztery 😮
O, tak drożdżówki z jabłkami to moja pięta Achillesa.
Nie możecie się mi jednak dziwić, bo wyszły wręcz obłędne, obłędne!
Nie dość, że bułeczki są drożdżowe, to jeszcze z jabłkami. To połączenie drożdżówki z szarlotką jest jak dla mnie idealne!
Leciutkie, bardzo puszyste ciasto, a do tego masa jabłkowego nadzienia.
Na prawdę go nie żałowałam – do każdej bułeczki wpakowałam czubatą łychę jabłek.
Przez to bułeczki drożdżowe z jabłkami były „nieźle nadziane” ;)
Zdecydowanie do powtórzenia – zdecydowanie.
Spróbujcie koniecznie i dajcie mi znać, jak wam smakowały.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne ciasta drożdżowe i drożdżówki.
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne drożdżówki pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bułeczki drożdżowe z jabłkami
Zapraszam na pyszne mięciutkie bułeczki nadziane cynamonowymi jabłkami. Takie bułeczki będą idealne na początku jesieni nie tylko. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe wypełnione aromatycznymi jabłkami prażonymi z cynamonem smakują wybornie o każdej porze roku. Wielbiciele ciast drożdżowych nie będą zawiedzeni tym smakiem. Taka ciepła jeszcze drożdżówka z jabłkami smakuje wybornie i wręcz rozpływa się w ustach :) Jak dla mnie to bułki idealne. Słodkie, aromatyczne, pachnące obłędnie cynamonem - mmm :)
Przepis na drożdżówki z jabłkami
Zobaczcie mój przepis na drożdżowe bułeczki nadziane jabłkami prażonymi i sprawdźcie jak zrobić z jabłkami bułeczki na drożdżach. Przygotujcie rewelacyjne puszyste i miękkie ciasto drożdżowe i napełnijcie je prażonymi jabłkami z cynamonem. Jeśli macie mało czasu, to możecie użyć jabłka ze słoika. W przepisie powyżej zobaczycie jak zrobić jabłka prażone do ciasta krok po kroku. Zrobienie takich jabłek do ciasta nie jest trudne i każdy sobie spokojnie poradzi :) Gwarantuję wam, że taka drożdżówka z jabłkami i cynamonem, to będzie najlepsza bułeczka drożdżowa jaką zjecie :) Koniecznie wypróbujcie mój przepis na bułeczki drożdżowe z jabłkami oraz sprawdźcie inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.