bułeczki z jabłkami

Przepis na miękkie drożdżowe bułki z jabłkami

Zapraszam na pyszne, lekkie, puszyste drożdżowe bułeczki z jabłkami. Takie bułeczki podane jeszcze na ciepło to idealny jesienny comfort food. Wspaniale smakują w towarzystwie ciepłej herbaty, aromatycznej kawy, albo kubka gorącej czekolady. Spróbujcie koniecznie!

drożdżowe ciasto z jabłkami

Bułeczki z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie bułeczki drożdżowe i uwielbiasz ciasta z jabłkami to koniecznie spróbuj tego połączenia!

bułeczki z jabłkami

Bułeczki z jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżówki wypełnione jabłkami.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 12
Kalorie 250 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek

składniki na nadzienie z jabłek do bułeczek

dodatkowe składniki do posmarowania bułeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z jabłkami

  • Drożdże rozkrusz i zmieszaj z łyżeczką cukru, wlej mleko i wymieszaj.
    250 ml mleka, 15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, masło, jajko, cukier oraz cynamon.
    60 g masła, 400 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka cynamonu
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie z jabłek.
  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
    1,5 kg jabłek
  • Pokrój jabłka w kostkę – niezbyt drobną.
  • Przełóż owoce do garnka, dodaj cukier oraz cynamon i smaż na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i częściowo się rozpadną.
    50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
  • Jeśli trzeba to możesz dosłodzić jabłka.
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć – staraj się nie dodawać do niego za dużo mąki, bo straci na puszystości.
  • Podziel ciasto na 12 mniej więcej równych części.
  • Każdą delikatnie rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż kopiastą łyżkę jabłek i dokładnie sklej.
  • Dużą formę albo blachę z piekarnika posmaruj tłuszczem, układaj bułeczki, tak aby się lekko dotykały.
  • Formę z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut aby lekko podrosły.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni – tryb góra/dół.
  • Piecz bułeczki przez około 25-30 minut – aż będą ładnie rumiane.
  • W miseczce rozpuść razem dwie łyżki masła oraz łyżkę miodu.
    2 łyżki masła, 1 łyżka miodu
  • Bułeczki od razu po wyjęciu z piekarnika posmaruj po wierzchu rozpuszczonym masłem i miodem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 250kcalWeglowodany: 36gBiałko: 6gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe drożdżówki z jabłkami, z jabłkami bułeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
słodkie bułeczki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami – uwagi

Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżóweczki.

Mimo to nie piekę ich jakoś szczególnie często – a to z jednego podstawowego powodu.

Zupełnie nie umiem się im oprzeć i sama pożeram zdecydowaną większość 😆

Nie inaczej było z tymi bułeczkami z jabłkami. Zjadłam chyba ze cztery 😮

O, tak drożdżówki z jabłkami to moja pięta Achillesa.

Nie możecie się mi jednak dziwić, bo wyszły wręcz obłędne, obłędne!

Nie dość, że bułeczki są drożdżowe, to jeszcze z jabłkami. To połączenie drożdżówki z szarlotką jest jak dla mnie idealne!

Leciutkie, bardzo puszyste ciasto, a do tego masa jabłkowego nadzienia.

Na prawdę go nie żałowałam – do każdej bułeczki wpakowałam czubatą łychę jabłek.

Przez to bułeczki drożdżowe z jabłkami były „nieźle nadziane” ;)

Zdecydowanie do powtórzenia – zdecydowanie.

Spróbujcie koniecznie i dajcie mi znać, jak wam smakowały.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne ciasta drożdżowe i drożdżówki.

drożdżowe bułki z jabłkami bułki z jabłkami
bułeczki z jabłkami drożdżówka z jabłkami
drożdżowe bułeczki z jabłkami drożdżówki z jabłkami

Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne drożdżówki pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: