Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Budyń jaglany
Wypieki Beaty
3.5
z
2
ocen
Drukuj Przepis
Przypnij przepis
Udostępnij
Składniki
budyń:
50
g
mąki jaglanej
2
lekko czubate łyżki cukru z wanilią
(albo zwykły cukier i ekstrakt z wanilii)
500
ml
mleka
jabłka karmelizowane:
pół dużego jabłka pokrojonego w kostkę
2
łyżki
brązowego cukru
łyżka
masła
2-3
łyżki
śmietanki kremówki
szczypta
soli
Instrukcja
Z mleka odlej około 100 ml, a resztę zagotuj razem z cukrem z wanilią (albo z cukrem i ekstraktem).
W odlanym mleku wymieszaj mąkę jaglaną, dodaj mieszaninę do gotującego się mleka i gotuj całość aż budyń zgęstnieje.
Przełóż budyń do miseczek.
W rondelku podgrzej cukier aż się rozpuści i lekko zbrązowieje, dodaj masło i kremówkę oraz sól- dokładnie wymieszaj.
Dodaj jabłka i krótko podgrzej razem z karmelem.
Nałóż jabłka na budyń i zajadaj :)
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!