Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Nocne naleśniki maślane
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne francuskie naleśniki maślane.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
Czas wykonania
30
minut
12
godz
Czas całkowity
12
godz
45
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
6
Składniki
100
g
masła
rozpuszczonego i lekko przestudzonego
6
jajek
rozmiar L
65
g
cukru
250
g
mąki
1 i 2/3 szklanki
500
ml
mleka
skórka
starta z jednej pomarańczy - opcjonalnie aromat pomarańczowy
woda mineralna
opcjonalnie do dolania następnego dnia jeśli ciasto będzie zbyt gęste
Instrukcja
Jajka zmiksuj krótko z cukrem - bez zbytniego napuszania masy.
6 jajek,
65 g cukru
Dodaj do jajek masło, a następnie na zmianę mąkę i mleko.
100 g masła,
250 g mąki,
500 ml mleka
Miskę z ciastem przykryj folią i schowaj do lodówki na noc.
Rano dokładnie wymieszaj ciasto, jeśli jest wg Ciebie za gęste do dodaj wodę (ja dolałam, bo lubię cienkie naleśniki).
Smaż na patelni naleśniki, podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Film
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!