Krok pierwszy - przygotowanie ciasta na podpłomyki
Świeże drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, a następnie zalej ciepłym mlekiem (nie może być zbyt gorące!) i wymieszaj dokładnie, tak aby drożdże się zupełnie rozpuściły. Miseczkę z rozczynem drożdżowym przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Ja lubię wstawić rozczyn z drożdżami do mikrofalówki lub piekarnika (gdy są wyłączone), to zapewnia drożdżom brak ewentualnych przeciągów, ale możesz je trzymać na blacie kuchennym.
15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 160 ml mleka
Jeśli używasz drożdże suszone (typ instant), to nie musisz ich rozpuszczać w mleku, tale dodaj je od razu do mąki i pozostałych składników.
Do większej miski wsyp mąkę pszenną (może to być typ mąki 550, 650, albo nawet 500) i sól, dodaj oliwę z oliwek (możesz też użyć olej, np. rzepakowy).
320 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy
Wlej rozczyn drożdżowy (powinien od zwiększyć swoją objętość i zrobić się gęsty, jeśli rozczyn drożdżowy po około 20 minutach nie zmienił wyglądu, to najprawdopodobniej nadaje się do wylania i musisz przygotować nową porcję).
80 ml wody
Zacznij wyrabiać ciasto - ja to robię mikserem z końcówką hakiem, w trakcie dolewaj ciepłą wodę - ciasto będzie dość gęste.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja często wkładam je do piekarnika z temperaturą grzania ustawioną na 30 stopni - w takich warunkach ciasto drożdżowe bardzo ładnie i do tego szybko wyrasta. Jest to szczególnie pomocną w chłodniejsze dni i gdy w domu są przeciągi.
krok 2 - przygotowanie podpłomyków
Po wyrośnięciu ciasto lekko zagnieć i wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć w razie konieczności dodając odrobinę mąki.
Podziel ciasto na 6 mniej więcej równych części.
Rozwałkuj cienko na placek o średnicy około 20 cm i grubości około 0,5 cm. Przykryj pozostałe ciasta ściereczką, aby nie obsychały.
krok 3 - smażenie podpłomyków
Rozgrzej patelnię grillową (albo zwykłą) na średniej mocy palnika. Na suchą patelnię połóż jeden z placków i smaż go po około 2-3 minuty z dwóch stron. Jeśli będziesz smażyć podpłomyki na patelni grillowej, to placki będą miały dodatkowo taki fajny wzór pasków :)
W trakcie smażenia podpłomyka rozwałkuj następny placek i usmaż go jak poprzedni.