cukier perłowy( do posypania - może też być kryształ)
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe bułeczki Kanelbullar
Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier i wymieszaj, wlej ciepłe mleko (ale nie gorące), zamieszaj.
20 g drożdży, 2 łyżki cukru, 250 ml mleka
Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W dużej misce umieść mąkę, kardamon, jajko, żółtko, olej oraz rozpuszczone masło.
1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka kardamonu, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 100 g masła
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj masę cynamonową - miękkie masło zmieszaj z cukrem, cynamonem i mlekiem.
100 g masła, 150 g cukru, 2 łyżki mleka, 3 łyżeczki cynamonu
Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Podziel ciasto na dwie części - rozwałkuj cienko pierwszą część - na grubość około pół centymetra.
Posmaruj wierzch ciasta połową masy cynamonowej.
Złóż ciasto jak list - najpierw jeden bok złóż do środka, a potem przykryj nakładając na niego drugi bok ciasta, dociśnij i pokrój ostrym nożem na pasy o szerokości około 2 cm.
Każdy pasek zwiń w luźny świderek, a następnie nawiń na dłoń (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz przez powstałą dziurę (od dołu do góry).
Połóż bułeczkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeśli trzeba popraw kształt :)
Tak samo zwiń resztę bułeczek - będziesz potrzebować dwie blachy, bo bułeczki muszą mieć wokół trochę miejsca na rośnięcie.
Blachy z bułeczkami przykryj ściereczkami i pozostaw do napuszenia na około pół godziny.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
Bułeczki przed pieczeniem posmaruj odrobiną mleka i posyp cukrem perłowym.