Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zalej ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
W dużej misie umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z gotowym ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
Rozpuść 110 g masła, cukier zmieszaj z cynamonem.
Z ciasta odrywaj kawałki ciasta, lekko rozciągaj je w dłoniach na kształt placka, na każdym ułóż plasterek banana oraz kawałek czekolady, sklej ciasto i ukształtuj w kulkę, zamocz w rozpuszczonym maśle, a następnie obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu.
Gotowe kuleczki układaj w dużej formie do babki wysmarowanej masłem.
Gdy wykorzystasz całe ciasto, to do pozostałego cukru dodaj resztę masła oraz dodatkowe 60 g rozpuszczonego masła - zmieszaj razem i polej nim wierzch ciasta.
Piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut.
Po upieczeniu ostaw ciasto na około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto na kratkę.