Jak zrobić drożdżowe Monkey Bread z czekoladą i bananami
Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zalej ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
W dużej misie umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
2 jajka, 500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 85 g masła
Miskę z gotowym ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
Rozpuść 110 g masła, cukier zmieszaj z cynamonem.
110 g masła, około 300 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżki cynamonu
Z ciasta odrywaj kawałki ciasta, lekko rozciągaj je w dłoniach na kształt placka, na każdym ułóż plasterek banana oraz kawałek czekolady, sklej ciasto i ukształtuj w kulkę, zamocz w rozpuszczonym maśle, a następnie obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu.
2 banany, 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Gotowe kuleczki układaj w dużej formie do babki wysmarowanej masłem.
Gdy wykorzystasz całe ciasto, to do pozostałego cukru dodaj resztę masła (z moczenia) oraz dodatkowe 60 g rozpuszczonego masła - zmieszaj razem i polej nim wierzch ciasta.
60 g masła
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut.
Po upieczeniu ostaw ciasto na około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto na kratkę.