Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Irlandzkie ciasto z jabłkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto irlandzkie pełne dużych kawałków jabłek.
4.57
z
23
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
12
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na irlandzkie ciasto z jabłkami
450
g
mąki pszennej
(- 3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
mielonych goździków
1/4
łyżeczki
gałki muszkatołowej
170
g
masła
(miękkiego )
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
4
jabłka
(duże twarde )
2
jajka
(rozmiar L)
180
ml
mleka
2
łyżki
cukru
(- do posypania góry - użyłam trzcinowy)
Instrukcja
Jak zrobić irlandzkie ciasto z jabłkami
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawy i cukier (biały), zmieszaj.
450 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki mielonych goździków,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
150 g cukru
Dodaj masło i rozetrzyj całość w palcach tworząc kruszonkę.
170 g masła
Jajka rozmieszaj, dodaj do nich mleko i zmieszaj.
2 jajka,
180 ml mleka
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
Jabłka pokrój w grubszą kostkę i dodaj do ciasta - zmieszaj.
4 jabłka
Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22 cm.
Wierzch ciasta posyp cukrem trzcinowym.
2 łyżki cukru
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
proste ciasto z jabłkami, przepis na ciasto z jabłek
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!