Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Ciasto czekoladowe z sosem
Wypieki Beaty
Przepis na pudding czekoladowy z sosem kawowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
25
minut
10
minut
Czas całkowity
55
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia australijska
Porcje
15
Składniki
ciasto czekoladowe
250
ml
mleka
70
g
masła
rozpuszczonego
2
jajka
(użyłam rozmiar L)
150
g
mąki pszennej
3
łyżeczki
proszku do pieczenia
35
g
gorzkiego kakao
60
g
mielonych migdałów
100
g
cukru trzcinowego
sos kawowy
175
g
cukru trzcinowego
2
łyżki
gorzkiego kakao
2
łyżki
kawy rozpuszczalnej
(proszku)
500
ml
wody
Instrukcja
ciasto:
Mleko zmieszaj z masłem i roztrzepanymi jajkami.
250 ml mleka,
70 g masła,
2 jajka
Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj mielone migdały i cukier.
150 g mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
35 g gorzkiego kakao,
60 g mielonych migdałów,
100 g cukru trzcinowego
Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj.
Wylej ciasto do formy żaroodpornej o pojemności przynajmniej 2 litrów.
sos:
W garnku zagotuj wodę z cukrem, kakao i kawą, mieszaj aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
175 g cukru trzcinowego,
2 łyżki gorzkiego kakao,
500 ml wody,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wylej ostrożnie sos na ciasto - najlepiej lać na łyżkę, aby z niej płyn spływał na ciasto.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) - piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstaw na około 10 minut.
Podawaj na ciepło razem z lodami lub bitą śmietaną.
Słowa kluczowe
czekoladowe ciasto z sosem, wilgotne ciasto czekoladowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!