Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Ciasto czekoladowe z sosem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pudding czekoladowy z sosem kawowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
25
minut
minut
10
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia australijska
Porcje
15
Wyposażenie
Szczelna foremka do pieczenia o średnicy około 30 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe
250
ml
mleka
70
g
masła
(rozpuszczonego )
2
jajka
((użyłam rozmiar L))
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
3
łyżeczki
proszku do pieczenia
35
g
gorzkiego kakao
60
g
mielonych migdałów
100
g
cukru trzcinowego
składniki na sos kawowy
175
g
cukru trzcinowego
2
łyżki
gorzkiego kakao
2
łyżki
kawy rozpuszczalnej
((proszku))
500
ml
wody
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto:
Mleko zmieszaj z masłem i roztrzepanymi jajkami.
250 ml mleka,
70 g masła,
2 jajka
Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj mielone migdały i cukier.
150 g mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
35 g gorzkiego kakao,
60 g mielonych migdałów,
100 g cukru trzcinowego
Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj.
Wylej ciasto do formy żaroodpornej o pojemności przynajmniej 2 litrów.
Jak zrobić sos kawowy
W garnku zagotuj wodę z cukrem, kakao i kawą, mieszaj aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
175 g cukru trzcinowego,
2 łyżki gorzkiego kakao,
500 ml wody,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wylej ostrożnie sos na ciasto - najlepiej lać na łyżkę, aby z niej płyn spływał na ciasto.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) - piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstaw na około 10 minut.
Podawaj na ciepło razem z lodami lub bitą śmietaną.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
czekoladowe ciasto z sosem, wilgotne ciasto czekoladowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!