Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Sernik limonkowy z jagodami
Wypieki Beaty
Przepis na prosty i orzeźwiający sernik z limonkami i jagodami lub borówkami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
1
godz
6
godz
Czas całkowity
7
godz
30
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
24
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
spód:
około 320
g
ciastek markiz
z waniliowym kremem
60
g
masła
rozpuszczonego
masa twarogowa:
750
g
twarogu
tłustego (użyłam z wiaderka)
150
g
cukru
(wg mnie można dać mniej)
3/4
szklanki
jogurtu naturalnego
sok
z trzech limonek plus skórka z dwóch
40
g
mąki pszennej
3 łyżki
3
jajka
- użyłam rozmiar L
frużelina:
250
g
borówek
lub jagód (mogą też być mrożone)
100
g
cukru
- pół szklanki
sok
z połowy cytryny
1/3
szklanki
wody
1,5
łyżeczki
mąki ziemniaczanej
Instrukcja
frużelina:
Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier oraz sok z cytryny - zagotuj aż owoce lekko zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
250 g borówek,
100 g cukru,
1/3 szklanki wody,
sok
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj.
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Odstaw frużelinę do wystudzenia.
spód:
Ciastka zmiksuj razem z kremem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
około 320 g ciastek markiz,
60 g masła
Wylep ciastkami spód formy o wielkości około 20/30 cm.
masa twarogowa:
W dużej misie umieść wszystkie składniki i krótko zmiksuj.
750 g twarogu,
150 g cukru,
3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
sok,
3 jajka,
40 g mąki pszennej
Wyłóż masę na spód z ciastek.
wykończenie:
Odłóż do miseczki część frużeliny - przyda się do dekoracji, a resztę nałóż na wierzch sernika, końcówką noża lekko przemieszaj frużelinę.
Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku aż zupełnie wystygnie.
Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj z bitą śmietaną i odłożoną frużeliną.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!