Owoce umyj, usuń szypułki, większe sztuki przekrój na pół lub na ćwiartki.
1 kg truskawek
Włóż owoce do dużego naczynia żaroodpornego - moje ma mniej więcej 20/30 cm.
Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną - zamieszaj, wlej sok z cytryny i zamieszaj.
50 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sok
Jak zrobić ciasto do truskawek
Mąkę połącz z cukrem, masłem, solą i serkiem zagnieć, dodaj mleka aby ciasto nabrało konsystencji - ma być gęste - nadające się do rwania, ale rzadsze od ciasta kruchego.
150 g mąki pszennej, 40 g cukru, 60 g serka, 40 g masła, ok 60 ml mleka
Jeśli lubisz do dodaj do ciasta wiórki kokosowe i krótko zagnieć.
50 g wiórek kokosowych
Ciasto rwij na kawałki i układaj na truskawkach.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut.
Po upieczeniu lekko ostudź - owoce i sok będą bardzo gorące i podaj z lodami.