Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
200 g masła, 200 g cukru pudru
Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj, dodaj skórkę i sok z cytryny.
4 jajka, skórka, 1 łyżka soku z cytryny
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej - nie miksuj zbyt długo - tylko do połączenia składników.
200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wlej ciasto do formy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na trzy blaty.
Jak zrobić lemon curd do tortu
Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody - podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
Do małego garnka włóż i podgrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło - podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą - od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
120 ml soku cytryny, 150 g cukru, 60 g masła
Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy - energicznie wymieszaj - podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
2 jajka, 1 żółtko
Gotowy krem odstaw do wystudzenia - zamieszaj od czasu do czasu.
Przełóż krem do słoiczka - możesz go przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Jak zrobić frużelinę do tortu
Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier, sok z cytryny.
250 g borówek, 1/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki wody, sok
Zagotuj, mąkę ziemniaczaną rozrób z wodą i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj.
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystudź.
Przygotuj poncz i wystudź.
240 ml ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, sok
Jak zrobić krem mascarpone do tortu
Śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone.
500 ml śmietanki kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
Zmiksuj na gładką, gęstą masę.
Jak zrobić krem maślany do obłożenia tortu
Miękkie masło zmiksuj z cukrem puder, w razie konieczności dodaj trochę mleka - masę trzymaj w temperaturze pokojowej.
100 g masła, 300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
Tort cytrynowy wykończenie:
Spodni blat nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę lemon curd.
Wyłóż połowę kremu mascarpone, a na nim ułóż połowę frużeliny.
Połóż drugi blat i powtórz czynności.
Schowaj tort na kilka godzin do lodówki, aby tort się schłodził.
Wyjmij schłodzony tort i posmaruj boki i wierzch kremem maślanym - wygładź jak najlepiej ci się uda.
Schowaj tort do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
Masę cukrową rozwałkuj na cienki placek i obłóż nią schłodzony tort.