Cytrynowy tort komunijny
Przepis na cytrynowy tort komunijny z lemon curd i frużeliną
Na specjalne okazje polecam Wam pyszny tort cytrynowy zrobiony na tłuszczowym biszkopcie królowej Wiktorii. Niezwykle orzeźwiający i pyszny smak zapewnia mu cytrynowy lemon curd oraz mocno owocowa frużelina z borówek. Aksamitny krem mascarpone wspaniale balansuje kwaśne smaki, a całość tworzy pyszny i nie za słodki tort. Polecam gorąco!
Spis treści
Cytrynowy tort komunijny przepis krok po kroku
Na Komunię świętą i inne rodzinne uroczystości polecam ten tort cytrynowy z kremem mascarpone i borówkowym nadzieniem. Tort zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Cytrynowy tort komunijny przepis
Składniki
składniki na maślany biszkopt do tortu
- 200 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka ((użyłam L))
- 200 g mąki pszennej (przesianej – 1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka (starta z jednej cytryny)
- 1 łyżka soku z cytryny
składniki na lemon curd:
składniki na frużelinę z borówek
- 250 g borówek (lub jagód (mogą być mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać))
- 1/3 szklanki cukru (- około 50-70 g (lub do smaku))
- 1/4 szklanki wody (- 60 ml)
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (+ trochę wody do mąki)
- sok (z połowy cytryny)
składniki na poncz do tortu
- 240 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- sok (z połowy cytryny)
składniki na krem mascarpone do tortu
- 500 ml śmietanki kremówki (zimnej )
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 3-4 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
składniki na krem maślany do obłożenia tortu
- 100 g masła (miękkiego )
- 300 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
dodatkowo:
- około 500-600 g masy cukrowej ( do obłożenia tortu)
Instrukcja
Jak zrobić maślany biszkopt do tortu
- Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.200 g masła, 200 g cukru pudru
- Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj, dodaj skórkę i sok z cytryny.4 jajka, skórka, 1 łyżka soku z cytryny
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej – nie miksuj zbyt długo – tylko do połączenia składników.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wlej ciasto do formy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
- Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na trzy blaty.
Jak zrobić lemon curd do tortu
- Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody – podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
- Do małego garnka włóż i podgrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło – podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą – od czasu do czasu zamieszaj rózgą.120 ml soku cytryny, 150 g cukru, 60 g masła
- Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy – energicznie wymieszaj – podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.2 jajka, 1 żółtko
- Gotowy krem odstaw do wystudzenia – zamieszaj od czasu do czasu.
- Przełóż krem do słoiczka – możesz go przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Jak zrobić frużelinę do tortu
- Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier, sok z cytryny.250 g borówek, 1/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki wody, sok
- Zagotuj, mąkę ziemniaczaną rozrób z wodą i dodaj do owoców – energicznie wymieszaj.1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Wystudź.
- Przygotuj poncz i wystudź.240 ml ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, sok
Jak zrobić krem mascarpone do tortu
- Śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone.500 ml śmietanki kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
- Zmiksuj na gładką, gęstą masę.
Jak zrobić krem maślany do obłożenia tortu
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem puder, w razie konieczności dodaj trochę mleka – masę trzymaj w temperaturze pokojowej.100 g masła, 300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
Tort cytrynowy wykończenie:
- Spodni blat nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę lemon curd.
- Wyłóż połowę kremu mascarpone, a na nim ułóż połowę frużeliny.
- Połóż drugi blat i powtórz czynności.
- Schowaj tort na kilka godzin do lodówki, aby tort się schłodził.
- Wyjmij schłodzony tort i posmaruj boki i wierzch kremem maślanym – wygładź jak najlepiej ci się uda.
- Schowaj tort do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
- Masę cukrową rozwałkuj na cienki placek i obłóż nią schłodzony tort.około 500-600 g masy cukrowej
- Udekoruj wg uznania.
Prywatne
Tort cytrynowy z borówkami – uwagi
Cytrynowy tort przygotowałam na I Komunię Świętą mojego syna.
Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu ciasta z połączeniem cytryn i borówek.
Tutaj również wykorzystałam to połączenie – nie ma to jak sobie samej zrobić dobrze ;)
Upiekłam biszkopt królowej Wiktorii aromatyzowany cytryną (zrezygnowałam z tradycyjnego biszkoptu), do tego przygotowałam lemon curd oraz frużelinę borówkową (z mrożonych borówek – mogą też być jagody).
Sami widzicie, że to po prostu MUSI być pyszne ;)
Tort komunijny pokryty był masą cukrową i udekorowany małymi cukrowymi kwiatkami.
Jeśli taki pomysł na tort też się Wam podoba, to poniżej zamieszczam przepis na tort o średnicy 22 cm – porcja na max 20 osób.
Ps. Zdjęcia po przekrojeniu tortu robione były już podczas Komunii, więc nie są „czadowe” ;)
Zdjęcia tortu cytrynowego po przekrojeniu robione już były w restauracji, stąd trochę gorsza „stylizacja”.
Polecane przepisy na torty na specjalne okazje
Na specjalne okazje takie jak Komunia, Chrzciny czy urodziny polecam również inne przepisy na torty. Na blogu znajdziecie wiele inspirujących przepisów. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tort komunijny
Przepis na komunijny tort cytrynowy z lemon curd i frużeliną z borówek to świetny pomysł na pyszny tort. Taki tort komunijny dzięki obłożeniu masą cukrową może długo postać na zewnątrz, bo jest idealne przy przyjęciu komunijnym. Zresztą ten tort cytrynowy z borówkami możecie przygotować również na inne okazje. To świetny tort urodzinowy, albo tort wielkanocny - wszystko zależy od tego jak go udekorujecie.
Komunijny tort cytrynowy przepis
Mój tort na komunię przygotowałam na bazie biszkopta maślanego (zrobionego z ubijanego masła) przekładanego kremem cytrynowym lemon curd, kremem śmietankowym oraz frużeliną z borówek. Tort wyszedł super wilgotny, lekko kwaskowaty w smaku i przepyszny. Krem cytrynowy idealnie skomponował się z borówkami, a maślany biszkopt wspaniale smakował z kremem śmietankowym. Zobaczcie mój przepis na cytrynowy tort i sprawdźcie jak zrobić tort komunijny w domu. Jeśli szukacie więcej pomysłów na tort na komunię świętą, to zobaczcie również mój tort książka na komunię.