Przepis na cytrynowy tort komunijny z lemon curd i frużeliną

cytrynowy tort komunijny 2


Cytrynowy tort przygotowałam na I Komunię Świętą mojego syna.

Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu ciasta z połączeniem cytryn i borówek.

Tutaj również wykorzystałam to połączenie – nie ma to jak sobie samej zrobić dobrze ;)

Upiekłam biszkopt królowej Wiktorii aromatyzowany cytryną (zrezygnowałam z tradycyjnego biszkoptu), do tego przygotowałam lemon curd oraz frużelinę borówkową (z mrożonych borówek – mogą też być jagody).

Sami widzicie, że to po prostu MUSI być pyszne ;)

Tort komunijny pokryty był masą cukrową i udekorowany małymi cukrowymi kwiatkami.

Jeśli taki pomysł na tort też się Wam podoba, to poniżej zamieszczam przepis na tort o średnicy 22 cm – porcja na max 20 osób.

Ps. Zdjęcia po przekrojeniu tortu robione były już podczas Komunii, więc nie są „czadowe” ;)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

cytrynowy tort komunijny 1

cytrynowy tort komunijny 4

cytrynowy tort komunijny 5

cytrynowy tort komunijny 3

cytrynowy tort komunijny 8

cytrynowy tort komunijny 9

cytrynowy tort komunijny 10

Cytrynowy tort komunijny przepis do druku

tort na komunię

Cytrynowy tort komunijny

Wypieki Beaty
Przepis na cytrynowo-borówkowy tort idealny na Komunię świętą.
5 z 3 ocen
Porcje 20

Składniki

biszkopt:

lemon curd:

frużelina jagodowa/borówkowa:

  • 250 g jagód lub borówek (mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
  • 1/3 szklanki cukru - około 50-70 g (lub do smaku)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + trochę wody do mąki
  • sok z połowy cytryny

poncz:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny

krem mascarpone:

krem maślany:

dodatkowo:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
    200 g masła, 200 g cukru pudru
  • Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj, dodaj skórkę i sok z cytryny.
    4 jajka, skórka, 1 łyżka soku z cytryny
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej - nie miksuj zbyt długo - tylko do połączenia składników.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wlej ciasto do formy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na trzy blaty.

lemon curd:

  • Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody - podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
  • Do małego garnka włóż i podgrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło - podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą - od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
    2 cytryny, 150 g cukru, 60 g masła
  • Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy - energicznie wymieszaj - podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
    2 jajka, 1 żółtko
  • Gotowy krem odstaw do wystudzenia - zamieszaj od czasu do czasu.
  • Przełóż krem do słoiczka - możesz go przechowywać w lodówce nawet kilka dni.

frużelina:

  • Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier, sok z cytryny.
    250 g jagód, 1/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki wody, sok
  • Zagotuj, mąkę ziemniaczaną rozrób z wodą i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj.
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Wystudź.
  • Przygotuj poncz i wystudź.
    1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, sok

krem mascarpone:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone.
    500 ml śmietanki kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
  • Zmiksuj na gładką, gęstą masę.

krem maślany:

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem puder, w razie konieczności dodaj trochę mleka - masę trzymaj w temperaturze pokojowej.
    100 g masła, 300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka

wykończenie:

  • Spodni blat nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę lemon curd.
  • Wyłóż połowę kremu mascarpone, a na nim ułóż połowę frużeliny.
  • Połóż drugi blat i powtórz czynności.
  • Schowaj tort na kilka godzin do lodówki, aby tort się schłodził.
  • Wyjmij schłodzony tort i posmaruj boki i wierzch kremem maślanym - wygładź jak najlepiej ci się uda.
  • Schowaj tort do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  • Masę cukrową rozwałkuj na cienki placek i obłóż nią schłodzony tort.
    około 500-600 g masy cukrowej
  • Udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!