cytrynowy tort komunijny 2

 

Cytrynowy tort przygotowałam na I Komunię Świętą mojego syna.

Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu ciasta z połączeniem cytryn i borówek.

Tutaj również wykorzystałam to połączenie – nie ma to jak sobie samej zrobić dobrze ;)

Upiekłam biszkopt królowej Wiktorii aromatyzowany cytryną (zrezygnowałam z tradycyjnego biszkoptu), do tego przygotowałam lemon curd oraz frużelinę borówkową (z mrożonych borówek – mogą też być jagody).

Sami widzicie, że to po prostu MUSI być pyszne ;)

Tort pokryty był masą cukrową i udekorowany „komunijnie”.

Jeśli taki pomysł na tort też się Wam podoba, to poniżej zamieszczam przepis na tort o średnicy 22 cm – porcja na max 20 osób.

Ps. Zdjęcia po przekrojeniu tortu robione były już podczas komunii, więc nie są „czadowe” ;)

cytrynowy tort komunijny 1

 

cytrynowy tort komunijny 4

 

cytrynowy tort komunijny 5

 

cytrynowy tort komunijny 3

 

cytrynowy tort komunijny 8

 

cytrynowy tort komunijny 9

 

cytrynowy tort komunijny 10

 

tort na komunię

Cytrynowy tort komunijny

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

biszkopt:

lemon curd:

frużelina jagodowa/borówkowa:

  • 250 g jagód lub borówek (mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
  • 1/3 szklanki cukru - około 50-70 g (lub do smaku)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + trochę wody do mąki
  • sok z połowy cytryny

poncz:

krem mascarpone:

krem maślany:

dodatkowo:

  • około 500-600 g masy cukrowej do obłożenia tortu

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
  • Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj, dodaj skórkę i sok z cytryny.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
  • Wlej ciasto do formy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche) i piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na trzy blaty.

lemon curd:

  • Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody - podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
  • Do małego garnka włóż i pogrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło - podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą - od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
  • Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy - energicznie wymieszaj - podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
  • Gotowy krem odstaw do wystudzenia - zamieszaj od czasu do czasu.
  • Przełóż krem do słoiczka - możesz go przechowywać w lodówce nawet kilka dni.

frużelina:

  • Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier, sok z cytryny.
  • Zagotuj, mąkę ziemniaczaną rozrób z wodą i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj.
  • Wystudź.
  • Przygotuj poncz i wystudź.

krem mascarpone:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone.
  • Zmiksuj na gładką, gęstą masę.

krem maślany:

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem puder, w razie konieczności dodaj trochę mleka - masę trzymaj w temperaturze pokojowej.

wykończenie:

  • Spodni blat nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę lemon curd.
  • Wyłóż połowę kremu mascarpone, a na nim ułóż połowę frużeliny.
  • Połóż drugi blat i powtórz czynności.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!