Pomysł na komunijny tort w kształcie książki

tort komunijny książka instagram


Sezon komunijny w pełni, więc pewnie może się Wam przydać przepis na tort komunijny w kształcie książki :)

Ten „model” to jeden z najpopularniejszych tortów.

Ja go przygotowałam dla córki koleżanki, która miała Komunię Świętą jeszcze przed moim synem.

Poniżej znajdziecie dokładny przepis na tort o wielkości około 20/30 cm – myślę, że wystarczy dla około 40 gości.

Mój tort miał biszkopt czekoladowy i malinową frużelinę, ale podam też wersję na biszkopt „biały” – tak więc do dzieła :)

Polecam wam również przepis na cytrynowy tort na Komunię Św.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

tort komunijny książka 1

tort komunijny książka 2

tort komunijny książka 3

tort komunijny książka 4

tort komunijny książka 5

Tort komunijny książka przepis do druku

tort komunijny

Tort komunijny książka

Wypieki Beaty
Przepis na duży czekoladowy tort z kremem śmietankowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 40 minut
3 godz
Czas całkowity 5 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 40

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki

biszkopt:

  • 10 białek rozmiar L
  • 10 żółtek
  • 350 g cukru
  • 275 g mąki pszennej
  • 70 g gorzkiego kakao albo 100 g mąki ziemniaczanej (jeśli chcesz biały biszkopt)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie (przydaje się do biszkoptu kakaowego, bo wyrasta niższy niż biały)

poncz:

  • 0,5 litra wody ciepłej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny

frużelina:

  • 500 g owoców - np. malin, truskawek, borówek
  • 100 g cukru - lub do smaku
  • 0,5 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

krem:

krem maślany (do obłożenia tortu)

dodatkowo:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka ubij na sztywną masę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cukier się dobrze rozpuści.
    10 białek, 350 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia albo z mąką ziemniaczaną (jeśli robisz biały biszkopt)
    275 g mąki pszennej, 70 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Żółtka dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
    10 żółtek
  • Dodaj mąkę do białek i delikatnie wymieszaj - na najniższych obrotach miksera, albo łyżką.
  • Przelej masę do przygotowanej foremki o wielkości około 20/30 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (lub 170 stopniach na termoobiegu) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przekrój biszkopt na trzy blaty.

poncz:

  • Zmieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, schłodź.
    0,5 litra wody, 2-3 łyżeczki cukru, sok

frużelina:

  • Do garnka włóż owoce - mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
    500 g owoców
  • Dodaj wodę - tyle aby zakryła dno garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny.
    100 g cukru, 0,5 szklanki wody, sok
  • Gotuj, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody, dodaj trochę soku z gotujących się owoców, zamieszaj i wlej do owoców - wymieszaj energicznie.
    2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Frużelinę schłodź - możesz ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce.

krem:

  • Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem, do gęstniejącej śmietanki dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone - zmiksuj.
    750 ml śmietany kremówki, około 6 łyżek cukru pudru, 375 g serka mascarpone

krem maślany:

  • Miękkie masło miksuj z dosypywanym po trochu cukrem pudrem - w razie konieczności dodaj trochę mleka (ja zwykle daję trochę, bo lubię gdy krem maślany jest trochę luźniejszy).
    200 g masła, 400 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka

wykończenie:

  • Spodni blat biszkoptu nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę kremu z serka mascarpone, na nim wyłóż część frużeliny owocowej.
  • Przykryj drugim blatem i powtórz czynność.
  • Ostatni blat biszkoptu nasącz od spodu, a następnie ułóż na wierzchu tortu.
  • Nadaj górze tortu kształt książki - mniej więcej na środku ciasta wytnij część biszkoptu.
  • Tort posmaruj kremem maślanym i schłodź w lodówce.
  • Gdy krem maślany stężeje, to możesz tort obłożyć masą cukrową.
  • Masę rozwałkuj cienko, nałóż ostrożnie na tort, przytnij i wyrównaj.
    ok 1 kg masy cukrowej
  • Udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!