Pomysł na komunijny tort w kształcie książki
Sezon komunijny w pełni, więc pewnie może się Wam przydać przepis na tort komunijny w kształcie książki :)
Ten „model” to jeden z najpopularniejszych tortów.
Ja go przygotowałam dla córki koleżanki, która miała Komunię Świętą jeszcze przed moim synem.
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na tort o wielkości około 20/30 cm – myślę, że wystarczy dla około 40 gości.
Mój tort miał biszkopt czekoladowy i malinową frużelinę, ale podam też wersję na biszkopt „biały” – tak więc do dzieła :)
Polecam wam również przepis na cytrynowy tort na Komunię Św.
Tort komunijny książka przepis do druku

Tort komunijny książka
Przepis na duży czekoladowy tort z kremem śmietankowym.
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
biszkopt:
- 10 białek rozmiar L
- 10 żółtek
- 350 g cukru
- 275 g mąki pszennej
- 70 g gorzkiego kakao albo 100 g mąki ziemniaczanej (jeśli chcesz biały biszkopt)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie (przydaje się do biszkoptu kakaowego, bo wyrasta niższy niż biały)
poncz:
- 0,5 litra wody ciepłej
- 2-3 łyżeczki cukru
- sok z połowy cytryny
frużelina:
- 500 g owoców - np. malin, truskawek, borówek
- 100 g cukru - lub do smaku
- 0,5 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
krem:
- 750 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 375 g serka mascarpone zimnego
- około 6 łyżek cukru pudru - lub do smaku
krem maślany (do obłożenia tortu)
- 200 g masła miękkiego
- 400 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
dodatkowo:
- ok 1 kg masy cukrowej do obłożenia tortu
Instrukcja
biszkopt:
- Białka ubij na sztywną masę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cukier się dobrze rozpuści.10 białek, 350 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia albo z mąką ziemniaczaną (jeśli robisz biały biszkopt)275 g mąki pszennej, 70 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Żółtka dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.10 żółtek
- Dodaj mąkę do białek i delikatnie wymieszaj - na najniższych obrotach miksera, albo łyżką.
- Przelej masę do przygotowanej foremki o wielkości około 20/30 cm.
- Piecz w 180 stopniach (lub 170 stopniach na termoobiegu) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przekrój biszkopt na trzy blaty.
poncz:
- Zmieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, schłodź.0,5 litra wody, 2-3 łyżeczki cukru, sok
frużelina:
- Do garnka włóż owoce - mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.500 g owoców
- Dodaj wodę - tyle aby zakryła dno garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny.100 g cukru, 0,5 szklanki wody, sok
- Gotuj, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody, dodaj trochę soku z gotujących się owoców, zamieszaj i wlej do owoców - wymieszaj energicznie.2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Frużelinę schłodź - możesz ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce.
krem:
- Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem, do gęstniejącej śmietanki dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone - zmiksuj.750 ml śmietany kremówki, około 6 łyżek cukru pudru, 375 g serka mascarpone
krem maślany:
- Miękkie masło miksuj z dosypywanym po trochu cukrem pudrem - w razie konieczności dodaj trochę mleka (ja zwykle daję trochę, bo lubię gdy krem maślany jest trochę luźniejszy).200 g masła, 400 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
wykończenie:
- Spodni blat biszkoptu nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę kremu z serka mascarpone, na nim wyłóż część frużeliny owocowej.
- Przykryj drugim blatem i powtórz czynność.
- Ostatni blat biszkoptu nasącz od spodu, a następnie ułóż na wierzchu tortu.
- Nadaj górze tortu kształt książki - mniej więcej na środku ciasta wytnij część biszkoptu.
- Tort posmaruj kremem maślanym i schłodź w lodówce.
- Gdy krem maślany stężeje, to możesz tort obłożyć masą cukrową.
- Masę rozwałkuj cienko, nałóż ostrożnie na tort, przytnij i wyrównaj.ok 1 kg masy cukrowej
- Udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!