Sezon komunijny w pełni, więc pewnie może się Wam przydać przepis na tort komunijny w kształcie książki :)

Ten „model” to jeden z najpopularniejszych tortów.

Ja go przygotowałam do córki koleżanki, która miała Komunię Świętą jeszcze przed moim synem.

Poniżej znajdziecie dokładny przepis na tort o wielkości około 20/30 cm – myślę, że wystarczy dla około 40 gości.

Mój tort miał biszkopt czekoladowy i malinową frużelinę, ale podam też wersję na biszkopt „biały” – tak więc do dzieła :)

tort komunijny książka 1

tort komunijny książka 2

tort komunijny książka 3

tort komunijny książka 4

tort komunijny książka 5

 

tort komunijny

Tort komunijny książka

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

biszkopt:

poncz:

frużelina:

krem:

krem maślany (do obłożenia tortu)

dodatkowo:

  • około kilogram masy cukrowej do obłożenia tortu

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka ubij na sztywną masę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cukier się dobrze rozpuści.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao albo z mąką ziemniaczaną.
  • Żółtka dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę do białek i delikatnie wymieszaj - na najniższych obrotach miksera, albo łyżką.
  • Przelej masę do przygotowanej foremki o wielkości około 20/30 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (lub 170 stopniach na termoobiegu) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przekrój biszkopt na trzy blaty.

poncz:

  • Zmieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, schłódź.

frużelina:

  • Do garnka włóż owoce - mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
  • Dodaj wodę - tyle aby zakryła dno garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny.
  • Gotuj, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody, dodaj trochę soku z gotujących się owoców, zamieszaj i wlej do owoców - wymieszaj energicznie.
  • Frużelinę schłódź - możesz ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce.

krem:

  • Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem, do gęstniejącej śmietanki dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone - zmiksuj.

krem maślany:

  • Miękkie masło miksuj z dosypywanym po trochu cukrem pudrem - w razie konieczności dodaj trochę mleka (ja zwykle daję trochę, bo lubię gdy krem maślany jest trochę luźniejszy).

wykończenie:

  • Spodni blat biszkoptu nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę kremu z serka mascarpone, na nim wyłóż część frużeliny owocowej.
  • Przykryj drugim blatem i powtórz czynność.
  • Ostatni blat biszkoptu nasącz od spodu, a następnie ułóż na wierzchu tortu.
  • Nadaj górze tortu kształt książki - mniej więcej na środku ciasta wytnij część biszkoptu.
  • Tort posmaruj kremem maślanym i schłódź w lodówce.
  • Gdy krem maślany stężeje, to możesz tort obłożyć masą cukrową.
  • Masę rozwałkuj cienko, nałóż ostrożnie na tort, przytnij i wyrównaj.
  • Udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!