Sezon komunijny zbliża się wielkimi krokami i pewnie wielu z was zaczyna już szukać inspiracji na komunijne dekoracje, dodatki oraz oczywiście torty :)

Mnie to wszystko czeka dopiero za rok, ale już teraz mam dla was ciekawą propozycję na kokosowy tort komunijny :)

To ciasto przygotowałam we współpracy z bardzo fajnym sklepem internetowym – sklep nazywa się ZlotyAniol.pl – najpiękniejsze dekoracje komunijne i możecie tam kupić śliczne opłatki na tort (również takie personalizowane z imieniem waszego dziecka) i wszelkie niezbędne dodatki i ozdoby :)

Opłatek jest przysłowiową „wisienką na torcie”, ale ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje.

Zamiast tradycyjnego biszkopta upiekłam trzy spody ciasta kokosowego i przełożyłam je kremem z serka mascarpone i śmietany kremówki.

Boki tortu obsypałam wiórkami kokosowymi, aby dodać mu delikatności i odświętnego charakteru.

Podaję tu przepis na foremkę o średnicy 22 cm, ale jeśli chcecie zrobić większy, to aby uzyskać tort o średnicy 26 cm przemnóżcie wszystkie składniki 1,5 raza.

Ps. Tort jest najsmaczniejszy, gdy „odstoi” trochę po lodówce – najlepiej wyjąć go jakąś godzinę wcześniej.

kokosowy tort_2

kokosowy tort_4

kokosowy tort_3

kokosowy tort_8

kokosowy tort_7

 

Kokosowy tort komunijny

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spody kokosowe:

krem:

dodatkowo:

  • osłodzona woda lub herbata do nasączenia spodów

Instrukcja
 

spody kokosowe:

  • Zmieszaj krótko jajka z cukrem.
  • Ustaw miskę z jajkami na garnku z gotującą się wodą i miksuj, aż masa zrobi się ciepła i gęsta - jajka muszą być bardzo mocno ubite - jak na biszkopt.
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego dobrze wymieszane mleczko kokosowe i lekko je podgrzej.
  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól - dodaj mieszaninę do ubitych jajek i krótko zmiksuj mikserem.
  • Chochlą do zupy przełóż mniej więcej 1,5 chochli do ciepłego masła i wymieszaj łyżką.
  • Całość przełóż do miski z masą jajeczną, wymieszaj, dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj.
  • Podziel masę na trzy równe części i przełóż do 3 tortownic o średnicy 22 cm (dno miałam wyłożone papierem do pieczenia, a boki zostawiłam nie smarowane).
  • Piecz spody w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • Możesz piec spody na zmiany (ja najpierw upiekłam dwa, a potem jeden), albo ewentualnie upiec wszystko w jednej tortownicy - wtedy wyłóż czas pieczenia do około godziny (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe), a po ostudzeniu przekrój ciasto na trzy blaty.

krem:

  • Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na dużych obrotach miksera.
  • Dodaj cukier puder oraz łyżkami serek mascarpone.
  • Krótko zmiksuj całość - nie miksuj zbyt długo bo krem może się zepsuć.

wykończenie:

  • Na paterze połóż jeden blat ciasta kokosowego, nasącz go delikatnie, a następnie wyłóż na niego część kremu.
  • Przykryj drugim blatem i powtórz czynności.
  • Połóż ostatni blat i obłóż tort pozostałym kremem.
  • Boki tortu obsyp wiórkami kokosowymi.
  • Wierzch tortu udekoruj opłatkiem, albo posyp wiórkami kokosowymi.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis na spody kokosowe znalazłam tutaj – podaję moją lekko zmienią wersję.