Przepis na kokosowy tort na Komunię
wpis sponsorowany
Sezon komunijny zbliża się wielkimi krokami i pewnie wielu z was zaczyna już szukać inspiracji na komunijne dekoracje, dodatki oraz oczywiście torty :)
Mnie to wszystko czeka dopiero za rok, ale już teraz mam dla was ciekawą propozycję na kokosowy tort komunijny :)
To ciasto przygotowałam we współpracy z bardzo fajnym sklepem internetowym – sklep nazywa się ZlotyAniol.pl – najpiękniejsze dekoracje komunijne. Możecie tam kupić śliczne opłatki na tort (również takie personalizowane z imieniem waszego dziecka) i wszelkie niezbędne dodatki i ozdoby :)
Opłatek jest przysłowiową „wisienką na torcie”, ale ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje.
Zamiast tradycyjnego biszkopta upiekłam trzy spody ciasta kokosowego i przełożyłam je kremem z serka mascarpone i śmietany kremówki.
Boki tortu obsypałam wiórkami kokosowymi, aby dodać mu delikatności i odświętnego charakteru.
Podaję tu przepis na foremkę o średnicy 22 cm, ale jeśli chcecie zrobić większy, to aby uzyskać tort o średnicy 26 cm przemnóżcie wszystkie składniki 1,5 razy.
Ps. Tort jest najsmaczniejszy, gdy „odstoi” trochę po lodówce – najlepiej wyjąć go jakąś godzinę wcześniej.
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na torty oraz zobaczcie moje pomysły na słodkie wypieki idealne na Komunię Św.
Kokosowy tort przepis do druku

Kokosowy tort komunijny
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 22 cm.
Składniki
spody kokosowe:
- 4 jajka rozmiar L
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 110 g masła
- 250 ml mleczka kokosowego
- 1 i 1/4 szklanki wiórek kokosowych (około 110 g)
krem:
- 750 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 375 g serka mascarpone zimnego
- około 6 czubatych łyżek cukru pudru (albo do smaku)
- wiórki kokosowe do dekoracji
dodatkowo:
- osłodzona woda lub herbata do nasączenia spodów
Instrukcja
spody kokosowe:
- Zmieszaj krótko jajka z cukrem.4 jajka, 200 g cukru
- Ustaw miskę z jajkami na garnku z gotującą się wodą i miksuj, aż masa zrobi się ciepła i gęsta - jajka muszą być bardzo mocno ubite - jak na biszkopt.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego dobrze wymieszane mleczko kokosowe i lekko je podgrzej.110 g masła, 250 ml mleczka kokosowego
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól - dodaj mieszaninę do ubitych jajek i krótko zmiksuj mikserem.250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Chochlą do zupy przełóż mniej więcej 1,5 chochli ciasta do ciepłego masła i wymieszaj łyżką.
- Całość przełóż do miski z masą jajeczną, wymieszaj, dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj.1 i 1/4 szklanki wiórek kokosowych
- Podziel masę na trzy równe części i przełóż do 3 tortownic o średnicy 22 cm (dno miałam wyłożone papierem do pieczenia, a boki zostawiłam nie smarowane).
- Piecz spody w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Możesz piec spody na zmiany (ja najpierw upiekłam dwa, a potem jeden), albo ewentualnie upiec wszystko w jednej tortownicy - wtedy wyłóż czas pieczenia do około godziny (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe), a po ostudzeniu przekrój ciasto na trzy blaty.
krem:
- Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na dużych obrotach miksera.750 ml śmietany kremówki
- Dodaj cukier puder oraz łyżkami serek mascarpone.około 6 czubatych łyżek cukru pudru, 375 g serka mascarpone
- Krótko zmiksuj całość - nie miksuj zbyt długo bo krem może się zepsuć.
wykończenie:
- Na paterze połóż jeden blat ciasta kokosowego, nasącz go delikatnie, a następnie wyłóż na niego część kremu.osłodzona woda
- Przykryj drugim blatem i powtórz czynności.
- Połóż ostatni blat i obłóż tort pozostałym kremem.
- Boki tortu obsyp wiórkami kokosowymi.wiórki kokosowe
- Wierzch tortu udekoruj opłatkiem, albo posyp wiórkami kokosowymi.
Przepis na spody kokosowe znalazłam tutaj – podaję moją lekko zmienią wersję.