W rondelku umieść pokrojone na kawałki masło, kakao i olej - podgrzej, aż masło się rozpuści.
230 g masła, 50 g gorzkiego kakao, 60 ml oleju
Zdejmij z ognia, dodaj cukier i zamieszaj. - lekko ostudź.
250 g cukru
Dodaj jajka i zamieszaj lub zmiksuj, dodaj ekstrakt z wanilii i mąkę.
4 jajka, 200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż prawie całe ciasto - odłóż trochę ciasta na wierzch.
Jak zrobić masę serową:
W misie umieść obydwa sery, cukier, białka i wanilię, zmiksuj do połączenia składników.
250 g twarogu sernikowego, 250 g mascarpone, 50 g cukru, 4 białka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Tiramisu brownie wykończenie:
Biszkopty zamaczaj w kawie z amaretto i układaj na spodzie z brownie.
120 g biszkoptów, 1 szklanka kawy, amaretto
Na biszkopty wyłóż masę serową, a na nią nałóż łyżką odłożone ciasto.
Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Aby przygotować polewę podgrzej śmietankę razem z kawą, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gdy polewa ostygnie i zgęstnieje polej nią ciasto.
100 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki kawy, 100 g czekolady