Podpiecz 20-25 minut w 160 stopniach (góra/dół), a następnie przestudź.
Jak zrobić sernik z ricottą
Umieść wszystkie składniki w misie i zmiksuj do ich połączenia.
500 g serka ricotta, 350 g twarogu na serniki, 200 g cukru, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 60 ml soku z pomarańczy, skórka starta z pomarańczy, 5 jajek, 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
Wyłóż masę na podpieczony spód.
Piecz przez około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni (góra/dół) - po upieczeniu piekarnik wyłącz, uchyl lekko drzwiczki i pozwól tak ostygnąć sernikowi.
Przestudzone ciasto schłodź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez całą noc).
Udekoruj wg uznania - ja na sernik wyłożyłam bitą śmietanę i oprószyłam go mielonym cynamonem oraz zmiksowanymi ciasteczkami spekuloos.