Krok pierwszy - przygotowanie ciasta na ciasteczka czekoladowe
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Aby czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej nalej do niedużego garnka wodę - tylko na około 2 cm wysokości. Ustaw garnek na kuchence i włącz. U góry garnka połóż miskę odporną na gorąco - może to być np. metalowa miska. Włóż do niej czekoladę i tak grzej całość. Gotująca się woda wytworzy parę, która rozpuści czekoladę. Pamiętaj, że miska z czekoladą, nie może dotykać powierzchni wody! W trakcie możesz przemieszać czekoladę, aby się szybciej rozpuszczała. Rozpuszczoną czekoladę zdejmij z garnka i postaw na blacie, aby lekko przestygła.
250 g czekolady
Miękkie masło przełóż do miski i zmiksuj z cukrem trzcinowym (zamiast cukru trzcinowego możesz też użyć zwykły cukier, albo nawet cukier puder - z nim miksowanie masła będzie dużo szybsze. Jeśli wolisz mniej słodkie ciastka, to nie musisz używać całych 300 g - 200 g (czyli szklanka cukru) też będzie ok, szczególnie, że ciastka są potem jeszcze dodatkowo obtaczane w cukrze.
110 g masła, 1,5 szklanki cukru
Mąkę pszenną (możesz tu użyć typ 450, 500 lub 550) zmieszaj z gorzkim kakao (musi to być takie kakao w proszku, a nie napój kakaowy do picia), proszkiem do pieczenia i solą. Sól dodana do ciasta na ciasteczka bardzo fajnie podkreśla czekoladowy smak, więc nie rezygnuj z tego dodatku!
Do zmiksowanej masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii (jeśli go nie masz, to możesz zrezygnować, albo zastąpić cukrem waniliowym, który dodaj razem z cukrem do miksowania masła) i pojedynczo wbij jajka - ja lubię po każdym jajku dodać od razu łyżkę mąki i dopiero wtedy krótko zmiksować.
2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodaj do ciasta ostudzoną czekoladę, zmieszaną mąkę oraz mleko - zmiksuj już tylko krótko na niskich obrotach miksera - i tylko do połączenia. Ja nawet przerywam miksowanie, gdy jeszcze widać resztki mąki.
80 ml mleka
Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka (musi nadawać się do formowania w ręku kulek), to dodaj trochę mąki.
Krok drugi - przygotowanie ciasteczek czekoladowych
Nabieraj łyżeczką ciasto - u mnie to taka czubata łyżeczka na jedno ciastko,
Formuj w dłoni kulki tocząc je między dłońmi.
Do dwóch oddzielnych miseczek wsyp zwykły cukier i cukier puder. Najpierw obtocz każdą kulkę w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze.
1 szklanka cukru, 1 szklanka cukru pudru
Układaj obtoczone ciastka czekoladowe na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami. W trakcie pieczenia ciasteczka się lekko rozpłyną.
Krok trzeci - pieczenie popękanych ciasteczek czekoladowych
Piecz ciasteczka czekoladowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 14 minut - aż się lekko rozpłyną i popękają z wierzchu tworząc charakterystyczną popękaną czekoladowo-białą skorupkę.
Po upieczeniu pozwól chwilę ostygnąć ciastkom czekoladowym i po kilku minutach możesz je już podać do zjedzenia. Smacznego!