Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Popękane ciasteczka czekoladowe
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste ciasteczka czekoladowe obtaczane w cukrze.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas wykonania
14
minut
Czas całkowity
14
minut
Danie
Ciasteczka
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
24
Składniki
250
g
czekolady
gorzkiej lub deserowej
1,5
szklanki
mąki
0,5
szklanki
gorzkiego kakao
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
soli
110
g
masła
miękkiego
1,5
szklanki
brązowego drobnego cukru
2
jajka
rozmiar L
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
1/3
szklanka
mleka
1
szklanka
cukru
(do obtaczania)
1
szklanka
cukru pudru
(do obtaczania)
Instrukcja
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystudzenia.
Masło zmiksuj z brązowym cukrem.
Mąkę zmieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii i pojedynczo jajka.
Dodaj ostudzoną czekoladę, mąkę i mleko.
Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka (musi nadawać się do formowania w ręku kulek), to dodaj trochę mąki.
Nabieraj łyżeczką ciasto, formuj w dłoni kulki i obtaczaj je najpierw w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze.
Układaj na papierze do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami.
Piecz w 180 stopniach przez około 14 minut, po upieczeniu pozwól chwilę ostygnąć ciastkom.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!