popękane ciasteczka_4

Przepis na popękane ciastka czekoladowe obtaczane w cukrze pudrze

Dziś zapraszam na amerykańskie popękane ciasteczka czekoladowe. Takie ciastka zrobione z czekoladą cudnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Swoją popękaną skórkę zawdzięczają obtoczeniu ciasteczek w dwóch rodzajach cukru. Koniecznie upieczcie takie ciastka ze swoimi dziećmi.

popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szybkie i proste ciasteczka a szczególnie takie czekoladowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

popC499kane ciasteczka 4

Popękane ciasteczka czekoladowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste ciasteczka czekoladowe obtaczane w cukrze.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 14 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 14 minut
Składniki

składniki na popękane ciasteczka czekoladowe

  • 250 g czekolady (gorzkiej lub deserowej )
  • 1,5 szklanki mąki (- 225 g)
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao (- 50 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g masła (miękkiego )
  • 1,5 szklanki cukru (- użyłam trzcinowy – 300 g – można dać mniej)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 ml mleka
  • 1 szklanka cukru ((do obtaczania) 200 g)
  • 1 szklanka cukru pudru ((do obtaczania) 150 g)
Instrukcja
 

Jak zrobić popękane ciasteczka czekoladowe

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystudzenia.
    250 g czekolady
  • Masło zmiksuj z cukrem trzcinowym.
    110 g masła, 1,5 szklanki cukru
  • Mąkę zmieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
    1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
  • Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii i pojedynczo jajka.
    2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj ostudzoną czekoladę, mąkę i mleko.
    80 ml mleka
  • Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka (musi nadawać się do formowania w ręku kulek), to dodaj trochę mąki.
  • Nabieraj łyżeczką ciasto, formuj w dłoni kulki i obtaczaj je najpierw w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze.
    1 szklanka cukru, 1 szklanka cukru pudru
  • Układaj na papierze do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 14 minut, po upieczeniu pozwól chwilę ostygnąć ciastkom.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowe ciastka bez wałkowania, miękkie ciastka czekoladowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe ciastka bez wałkowania

Pękające ciastka czekoladowe – uwagi

Lubicie czekoladowe ciasteczka?

Jeśli tak, to koniecznie upieczcie sobie te popękane ciasteczka czekoladowe.

Mocno czekoladowe – pełne czekolady i gorzkiego kakao, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, a do tego ta rewelacyjna popękana skórka :)

Aby uzyskać ten efekt wystarczy ciasteczka obtoczyć najpierw w cukrze krysztale, a potem w cukrze pudrze.

W trakcie pieczenia ciasteczka zaczną się rozpływać i popękają na wierzchu :)

Koniecznie upieczcie te popękane czekoladowe ciasteczka!

Dzieci je pokochają, a dorośli będą walczyć z maluchami o ostatnie ciacho :)

Przepis pochodzi z książki „Cookies” Marthy Stewart.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka z bloga.

szybkie ciastka czekoladowe
popękane ciasteczka_1
popękane ciasteczka czekoladowe

Polecane przepisy na ciasteczka z czekoladą

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasteczka czekoladowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy: