Ciasteczka czekoladowe w nowym outficie :)

popękane ciasteczka_4

Lubicie czekoladowe ciasteczka?

Jeśli tak, to koniecznie upieczcie sobie te.

Mocno czekoladowe – pełne czekolady i gorzkiego kakao, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, a do tego ta rewelacyjna popękana skórka :)

Aby uzyskać ten efekt wystarczy ciasteczka obtoczyć najpierw w cukrze krysztale, a potem w cukrze pudrze. Rosnące w piekarniku ciasteczka zrobią same resztę :)

Dzieci je pokochają, a dorośli będą walczyć z maluchami o ostatnie ciacho :)

Przepis pochodzi z książki „Cookies” Marthy Stewart.

A jeśli chcecie jeszcze jakieś inne przepisy na ciastka czekoladowe, to zapraszam tutaj :)

popękane ciasteczka_1

popękane ciasteczka_2

popękane ciasteczka_5

popękane ciasteczka_6

popękane ciasteczka_8

Popękane ciasteczka czekoladowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 14 minut
Czas całkowity 14 minut
Porcje 24

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystudzenia.
  • Masło zmiksuj z brązowym cukrem.
  • Mąkę zmieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii i pojedynczo jajka.
  • Dodaj ostudzoną czekoladę, mąkę i mleko.
  • Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka (musi nadawać się do formowania w ręku kulek), to dodaj trochę mąki.
  • Nabieraj łyżeczką ciasto, formuj w dłoni kulki i obtaczaj je najpierw w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze.
  • Układaj na papierze do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 14 minut, po upieczeniu pozwól chwilę ostygnąć ciastkom.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!