Przepis na popękane ciastka czekoladowe obtaczane w cukrze pudrze

popękane ciasteczka_4


Lubicie czekoladowe ciasteczka?

Jeśli tak, to koniecznie upieczcie sobie te popękane ciasteczka czekoladowe.

Mocno czekoladowe – pełne czekolady i gorzkiego kakao, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, a do tego ta rewelacyjna popękana skórka :)

Aby uzyskać ten efekt wystarczy ciasteczka obtoczyć najpierw w cukrze krysztale, a potem w cukrze pudrze.

W trakcie pieczenia ciasteczka zaczną się rozpływać i popękają na wierzchu :)

Koniecznie upieczcie te popękane ciasteczka!

Dzieci je pokochają, a dorośli będą walczyć z maluchami o ostatnie ciacho :)

Przepis pochodzi z książki “Cookies” Marthy Stewart.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka z bloga.


popękane ciasteczka_1

popękane ciasteczka_2

popękane ciasteczka_5

popękane ciasteczka_6

popękane ciasteczka_8

Popękane ciasteczka czekoladowe przepis do druku

Popękane ciasteczka czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste ciasteczka czekoladowe obtaczane w cukrze.
5 z 1 oceny
Czas wykonania 14 minut
Czas całkowity 14 minut

Składniki
  

  • 250 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g masła miękkiego
  • 1,5 szklanki brązowego drobnego cukru
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (do obtaczania)
  • 1 szklanka cukru pudru (do obtaczania)

Instrukcja
 

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystudzenia.
  • Masło zmiksuj z brązowym cukrem.
  • Mąkę zmieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii i pojedynczo jajka.
  • Dodaj ostudzoną czekoladę, mąkę i mleko.
  • Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka (musi nadawać się do formowania w ręku kulek), to dodaj trochę mąki.
  • Nabieraj łyżeczką ciasto, formuj w dłoni kulki i obtaczaj je najpierw w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze.
  • Układaj na papierze do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 14 minut, po upieczeniu pozwól chwilę ostygnąć ciastkom.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!