Przepis na popękane ciastka czekoladowe obtaczane w cukrze pudrze
Lubicie czekoladowe ciasteczka?
Jeśli tak, to koniecznie upieczcie sobie te popękane ciasteczka czekoladowe.
Mocno czekoladowe – pełne czekolady i gorzkiego kakao, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, a do tego ta rewelacyjna popękana skórka :)
Aby uzyskać ten efekt wystarczy ciasteczka obtoczyć najpierw w cukrze krysztale, a potem w cukrze pudrze.
W trakcie pieczenia ciasteczka zaczną się rozpływać i popękają na wierzchu :)
Koniecznie upieczcie te popękane ciasteczka!
Dzieci je pokochają, a dorośli będą walczyć z maluchami o ostatnie ciacho :)
Przepis pochodzi z książki „Cookies” Marthy Stewart.
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka z bloga.
Popękane ciasteczka czekoladowe przepis do druku

Popękane ciasteczka czekoladowe
Przepis na bardzo proste ciasteczka czekoladowe obtaczane w cukrze.
Składniki
- 250 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 110 g masła miękkiego
- 1,5 szklanki brązowego drobnego cukru
- 2 jajka rozmiar L
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru (do obtaczania)
- 1 szklanka cukru pudru (do obtaczania)
Instrukcja
- Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystudzenia.
- Masło zmiksuj z brązowym cukrem.
- Mąkę zmieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
- Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii i pojedynczo jajka.
- Dodaj ostudzoną czekoladę, mąkę i mleko.
- Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka (musi nadawać się do formowania w ręku kulek), to dodaj trochę mąki.
- Nabieraj łyżeczką ciasto, formuj w dłoni kulki i obtaczaj je najpierw w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze.
- Układaj na papierze do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami.
- Piecz w 180 stopniach przez około 14 minut, po upieczeniu pozwól chwilę ostygnąć ciastkom.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!