Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i szybko zagnieć ciasto,
1 1/4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 szczypta soli, 125 g masła, 3 łyżki wody
Zawiń je w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm i wielkości około 30 cm (możesz to od razu zrobić na papierze do pieczenia - wtedy nie będzie problemów z przeniesieniem ciasta na blachę).
Cukier zmieszaj z mąką i wysyp mieszaniną wierzch ciasta - zostaw dookoła czysty margines o wielkości około 5 cm (dzięki temu sok z owoców nie będzie się wchłaniał do ciasta i go moczył).
2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki
Ułóż ściśle owoce na wierzchu ciasta (oprócz czystego marginesu).
ok 500 g fig lub innych owoców
Pozostawione ciasto nałóż na wierzch owoców i posyp odrobiną cukru.
trochę cukru
Piecz tartę w 200 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut - aż ciasto będzie rumiane.
Po upieczeniu tartę lekko ostudź.
Dżem włóż do rondelka i podgrzej do momentu aż będzie płynny.