Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i około połowę mleka, zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły i odstaw w ciepłe miejsce.
25 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
W dużej misce umieść mąkę, resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jogurt i jajko.
500 g mąki pszennej, 1 jajko, 65 g masła, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru
Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mleka, wyrób ciasto.
Jeśli chcesz ciasto przechować przez noc w lodówce, to teraz przykryj miskę folią spożywczą i schowaj ją do lodówki, jeśli chcesz od razu upiec rogale, to miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na duże koło i potnij go na 8 kawałków (jak pizzę). Wtedy zwiń każdy kawałek w rogaliki.
Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
Rogale posmaruj odrobiną mleka i posyp makiem.
ziarnka maku
Piecz na termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu odczekaj około 10-15 minut przed ich zjedzeniem :)