175 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru
Dodaj masło, jajka i mleko - krótko zmiksuj.
140 g masła, 3 jajka, 3 łyżki mleka
Dodaj rozgniecionego widelcem banana i czekoladę - wymieszaj.
150 g mlecznej czekolady, 1 banan
Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż na pół.
Jak zrobić jogurtowy krem z wiśniami
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia.
150 g białej czekolady
Dodaj czekoladę do jogurtu i wymieszaj, albo zmiksuj.
400 ml jogurtu greckiego
Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody (tyle, aby zakryła żelatynę i była troszkę ponad nią).
1-2 łyżeczki żelatyny
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce, lub kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki jogurtu z czekoladą, wymieszaj, a następnie dodaj do reszty jogurtu i energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
Dodaj do masy połowę wydrylowanych wiśni i wymieszaj.
400 g wiśni
Gdy masa zacznie tężeć wyłóż jej połowę na spód ciasta, ułóż część pozostałych wiśni, połóż drugi blat i na wierzch wyłóż resztę masy oraz resztę wiśni.