Ciasto wiśniowe z białą i mleczną czekoladą oraz z bananem :)

cherry cake with white chocolate

 

Oj dużo tu dobrego, bardzo dużo :)

Do ciasta dodałam dojrzałego banana i mnóstwo tartej mlecznej czekolady, przełożenie to jogurt grecki z białą czekoladą, a do tego wiśnie – że tak powiem „szał” :)

Przepis wypatrzyłam na stronie BBC Good Food, ale zmieniłam krem, bo według mnie oryginalnie było go o wiele za mało, a potem jeszcze trochę z nim pokombinowałam (dodałam żelatynę, aby lepiej się trzymał – na zdjęciach krem nie jest jeszcze do końca ścięty i miałam odrobinę problemów z krojeniem ciasta – potem jak sobie postał w lodówce wszystko było już ok).

Ciasto możecie przechowywać w lodówce nawet kilka dni – tylko najlepiej przed podaniem wyjąć je na około pół godziny, aby dodane czekolady lekko zmiękły :)

Takie ciasto z wiśniami możecie swobodnie podać jako torcik, bo prezentuje się bardzo efektownie.

Podaję przepis na foremkę o średnicy do 22 cm.

ciasto wiśniowe z białą czekoladą_2

cherry cake with white chocolate

cherry cake with white chocolate

ciasto wiśniowe z białą czekoladą - kwiatki_1

cherry cake with white chocolate

ciasto wiśniowe, ciasto z wiśniami, ciasto czekoladowe, biała czekolada, banany, ciasto bananowe, wiśnie, banany, cherry cake with white chocolate

Ciasto wiśniowe z białą czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto bananowo-czekoladowe z kremem i wiśniami.
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

  • 150 g mlecznej czekolady (startej na tarce o dużych oczkach, lub posiekanej)
  • 175 g mąki przesianej przez sitko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 140 g masła bardzo miękkiego (może być nawet rozpuszczone)
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 banan średni dojrzały

krem:

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Suche składniki umieść w dużej misce, dodaj masło, jajka i mleko - krótko zmiksuj.
  • Dodaj rozgniecionego widelcem banana i czekoladę - wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż na pół.

krem:

  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  • Dodaj czekoladę do jogurtu i wymieszaj, albo zmiksuj.
  • Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody (tyle, aby zakryła żelatynę i była troszkę ponad nią).
  • Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce, lub kąpieli wodnej.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki jogurtu z czekoladą, wymieszaj, a następnie dodaj do reszty jogurtu i energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
  • Dodaj do masy połowę wydrylowanych wiśni i wymieszaj.
  • Gdy masa zacznie tężeć wyłóż jej połowę na spód ciasta, połóż drugi blat i na wierzch wyłóż resztę masy.
  • Udekoruj startą białą czekoladą.
  • Ciasto przechowuj w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!