Przepis na wiśniowe ciasto z białą czekoladą i kremem
Dziś zapraszam was na pyszne wiśniowe ciasto.
Oj dużo tu dobrego, bardzo dużo :)
Do ciasta dodałam dojrzałego banana i mnóstwo tartej mlecznej czekolady, przełożenie to jogurt grecki z białą czekoladą, a do tego wiśnie – że tak powiem „szał” :)
Przepis wypatrzyłam na stronie BBC Good Food, ale zmieniłam krem, bo według mnie oryginalnie było go o wiele za mało. Potem jeszcze trochę z nim pokombinowałam (dodałam żelatynę, aby lepiej się trzymał – na zdjęciach krem nie jest jeszcze do końca ścięty i miałam odrobinę problemów z krojeniem ciasta – potem jak sobie postał w lodówce wszystko było już ok).
Ciasto możecie przechowywać w lodówce nawet kilka dni – tylko najlepiej przed podaniem wyjąć je na około pół godziny, aby dodane czekolady lekko zmiękły :)
Takie ciasto z wiśniami możecie swobodnie podać jako torcik, bo prezentuje się bardzo efektownie.
Podaję przepis na foremkę o średnicy do 22 cm.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta owocowe.
Ciasto wiśniowe z białą czekoladą przepis

Ciasto wiśniowe z białą czekoladą
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
ciasto:
krem:
- 150 g białej czekolady
- 400 ml jogurtu greckiego
- 1-2 łyżeczki żelatyny (przy dwóch łyżeczkach krem będzie ścięty jak ptasie mleczko)
- 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
- 400 g wiśni wydrylowanych
dodatkowo:
- 50 g białej czekolady do dekoracji
Instrukcja
ciasto:
- Suche składniki umieść w dużej misce.175 g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru
- Dodaj masło, jajka i mleko - krótko zmiksuj.140 g masła, 3 jajka, 3 łyżki mleka
- Dodaj rozgniecionego widelcem banana i czekoladę - wymieszaj.150 g mlecznej czekolady, 1 banan
- Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż na pół.
krem:
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia.150 g białej czekolady
- Dodaj czekoladę do jogurtu i wymieszaj, albo zmiksuj.400 ml jogurtu greckiego
- Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody (tyle, aby zakryła żelatynę i była troszkę ponad nią).1-2 łyżeczki żelatyny
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce, lub kąpieli wodnej.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki jogurtu z czekoladą, wymieszaj, a następnie dodaj do reszty jogurtu i energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
- Dodaj do masy połowę wydrylowanych wiśni i wymieszaj.400 g wiśni
- Gdy masa zacznie tężeć wyłóż jej połowę na spód ciasta, ułóż część pozostałych wiśni, połóż drugi blat i na wierzch wyłóż resztę masy oraz resztę wiśni.
- Udekoruj startą białą czekoladą.
- Ciasto schłodź w lodówce przez około godzinę.