Ciasto wiśniowe z białą i mleczną czekoladą oraz z bananem :)
Oj dużo tu dobrego, bardzo dużo :)
Do ciasta dodałam dojrzałego banana i mnóstwo tartej mlecznej czekolady, przełożenie to jogurt grecki z białą czekoladą, a do tego wiśnie – że tak powiem „szał” :)
Przepis wypatrzyłam na stronie BBC Good Food, ale zmieniłam krem, bo według mnie oryginalnie było go o wiele za mało, a potem jeszcze trochę z nim pokombinowałam (dodałam żelatynę, aby lepiej się trzymał – na zdjęciach krem nie jest jeszcze do końca ścięty i miałam odrobinę problemów z krojeniem ciasta – potem jak sobie postał w lodówce wszystko było już ok).
Ciasto możecie przechowywać w lodówce nawet kilka dni – tylko najlepiej przed podaniem wyjąć je na około pół godziny, aby dodane czekolady lekko zmiękły :)
Takie ciasto z wiśniami możecie swobodnie podać jako torcik, bo prezentuje się bardzo efektownie.
Podaję przepis na foremkę o średnicy do 22 cm.
Ciasto wiśniowe z białą czekoladą
- 150 g mlecznej czekolady (startej na tarce o dużych oczkach, lub posiekanej)
- 175 g przesianej przez sitko mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 140 g bardzo miękkiego masła (może być nawet rozpuszczone)
- 3 duże jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 średni dojrzały banan
- 150 g białej czekolady
- 400 ml jogurtu greckiego
- 1-2 płaskie łyżeczki żelatyny (przy dwóch łyżeczkach krem będzie ścięty jak ptasie mleczko)
- 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
- 400 g wiśni
- 50 g białej czekolady do dekoracji
- Suche składniki umieść w dużej misce, dodaj masło, jajka i mleko - krótko zmiksuj.
- Dodaj rozgniecionego widelcem banana i czekoladę - wymieszaj.
- Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż na pół.
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Dodaj czekoladę do jogurtu i wymieszaj, albo zmiksuj.
- Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody (tyle, aby zakryła żelatynę i była troszkę ponad nią).
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce, lub kąpieli wodnej.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki jogurtu z czekoladą, wymieszaj, a następnie dodaj do reszty jogurtu i energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
- Dodaj do masy połowę wydrylowanych wiśni i wymieszaj.
- Gdy masa zacznie tężeć wyłóż jej połowę na spód ciasta, połóż drugi blat i na wierzch wyłóż resztę masy.
- Udekoruj startą białą czekoladą.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
dziękuję :)
Mmm, obłędnie wygląda! :)