Sernik wiśniowy na biszkoptowym spodzie

 

sernik z wiśniami

 

Zapraszam was dziś na pyszny kremowy sernik wiśniowy na spodzie biszkoptowym.

Uwielbiam połączenie wiśni i amaretto, więc do sernika dodałam również aromat migdałowy (możecie dać amaretto), wiśnie, które mi zostały przerobiłam na frużelinę i polałam nimi wierzch serniczka.

Całość nieziemsko obłędna, nie za słodka i rozpływająca się w ustach.

Jeśli chcecie, to możecie zrezygnować z ciasteczkowego spodu i upiec sernik wiśniowy zupełnie bez niego.

Możecie też użyć inne ciasteczka – fajnie będą tu również pasować amaretti, które podkręcą migdałowy smak ciasta.

Zajrzyjcie również do innych przepisów na ciekawe i pyszne serniki i ciasta z serem.

 

sernik wiśniowy

 

sernik z wiśniami na spodzie biszkoptowym

 

sernik wiśniowy

 

serniczek z wiśniami

 

sernik wiśniowy

 

kremowy sernik z wiśniami

Sernik wiśniowy

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości 22 cm i na około 15 porcji.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 35 minut
Czas całkowity 2 godz 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 308 kcal

Składniki
  

spód ciasteczkowy:

masa sernikowa:

dodatkowo:

  • 250 ml śmietany 12% lub 18% (gęstej)
  • 3 łyżki cukru pudru

Instrukcja
 

  • Biszkopty zmiksuj na drobno, albo porządnie rozgnieć wałkiem (włóż ciastka do grubego worka, zamknij go i uderzaj wałkiem aż ciastka się pokruszą).
  • Do ciastek dodaj kakao i rozpuszczone masło - wymieszaj.
  • Formę o wielkości około 22 cm średnicy wyłóż papierem do pieczenia (dno), a boki posmaruj masłem i posyp mąką.
  • Wsyp do formy ciasteczka i wylep nimi dokładnie dno (mi ich również wystarczyło na oblepienie boków).
  • W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier, śmietankę 30%, mąkę ziemniaczaną oraz aromat migdałowy - wszystko dokładnie zmieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  • Przelej do formy mniej więcej połowę masy, ułóż na niej połowę wiśni.
  • Wlej resztę sernika, na wierzchu ułóż resztę wiśni i delikatnie je dociśnij.
  • Piecz sernik w 150 stopniach (góra/dół) przez 80 minut.
  • Śmietanę 12% zmieszaj z cukrem pudrem, polej nią sernik, gdy skończy się czas pieczenia.
  • Zmień temperaturę piekarnika na 120 stopni i podpiecz sernik przez kolejne 15 minut.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki uchyl i poczekaj aż sernik w nim ostygnie.
  • Schowaj ciasto do lodówki na około 4 godziny, aby się porządnie schłodziło (ja zwykle zostawiam na całą noc).

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 308kcalWeglowodany: 36gBiałko: 11gTłuszcz: 13gBłonnik: 0.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!