Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Sernik wiśniowy

By |2018-07-09T08:47:27+00:002018 Lipiec 13th|Ciasta owocowe, Serniki i ciasta z serem|

Sernik wiśniowy na biszkoptowym spodzie

 

sernik z wiśniami

 

Zapraszam was dziś na pyszny kremowy sernik wiśniowy na spodzie biszkoptowym.

Uwielbiam połączenie wiśni i amaretto, więc do sernika dodałam również aromat migdałowy (możecie dać amaretto), wiśnie, które mi zostały przerobiłam na frużelinę i polałam nimi wierzch serniczka.

Całość nieziemsko obłędna, nie za słodka i rozpływająca się w ustach.

Jeśli chcecie, to możecie zrezygnować z ciasteczkowego spodu i upiec sernik wiśniowy zupełnie bez niego.

Możecie też użyć inne ciasteczka – fajnie będą tu również pasować amaretti, które podkręcą migdałowy smak ciasta.

Zajrzyjcie również do innych przepisów na ciekawe i pyszne serniki i ciasta z serem.

 

sernik wiśniowy

 

sernik z wiśniami na spodzie biszkoptowym

 

sernik wiśniowy

 

serniczek z wiśniami

 

sernik wiśniowy

 

Sernik wiśniowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 22 cm i na około 15 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 200 g biszkopcików
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 60 g rozpuszczonego masła
masa sernikowa:
  • 1 kg dobrego twarogu na serniki (użyłam taki z wiaderka)
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 5 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • około 500 g wydrylowanych wiśni (jeśli używasz mrożone wcześniej rozmróź je na sitku)
dodatkowo:
  • 250 ml śmietany 12% lub 18% (gęstej)
  • 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie
  1. Biszkopty zmiksuj na drobno, albo porządnie rozgnieć wałkiem (włóż ciastka do grubego worka, zamknij go i uderzaj wałkiem aż ciastka się pokruszą).
  2. Do ciastek dodaj kakao i rozpuszczone masło - wymieszaj.
  3. Formę o wielkości około 22 cm średnicy wyłóż papierem do pieczenia (dno), a boki posmaruj masłem i posyp mąką.
  4. Wsyp do formy ciasteczka i wylep nimi dokładnie dno (mi ich również wystarczyło na oblepienie boków).
  5. W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier, śmietankę 30%, mąkę ziemniaczaną oraz aromat migdałowy - wszystko dokładnie zmieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  6. Przelej do formy mniej więcej połowę masy, ułóż na niej połowę wiśni.
  7. Wlej resztę sernika, na wierzchu ułóż resztę wiśni i delikatnie je dociśnij.
  8. Piecz sernik w 150 stopniach (góra/dół) przez 80 minut.
  9. Śmietanę 12% zmieszaj z cukrem pudrem, polej nią sernik, gdy skończy się czas pieczenia.
  10. Zmień temperaturę piekarnika na 120 stopni i podpiecz sernik przez kolejne 15 minut.
  11. Po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki uchyl i poczekaj aż sernik w nim ostygnie.
  12. Schowaj ciasto do lodówki na około 4 godziny, aby się porządnie schłodziło (ja zwykle zostawiam na całą noc).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 308 Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 36 g Błonnik: 0,4 g Białka: 11 g

 

 

 

Reklama

4 komentarze

  1. Majka 2018/07/23 at 00:12 - Reply

    Zrobiłam i jestem zachwycona ❤️ Przepyszny!!!

  2. Candy Pandas 2018/07/14 at 10:56 - Reply

    O mniam! Nasze kawałki pewnie wręcz pływałyby w tej frużelinie 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: