Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
200 g mąki pszennej, 80 g kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj razem.
4 jajka, 200 ml mleka, 170 ml oleju, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodaj cukier i zmieszaną mąkę - wymieszaj łyżką do połączenia składników.
1,5 szklanki cukru
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wylej ciasto do formy.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).
krem:
Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.
500 g serka mascarpone, 1 słoiczek konfitury
wykończenie:
Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.
0,5 słoiczka konfitury
Udekoruj wierzch jagodami.
1-2 szklanki jagód
Słowa kluczowe chocolate berry cake, ciasto na lato, ciasto z kremem, ciasto z kremem jagodowym, ciasto z owocami letnimi, wilgotne ciasto czekoladowe, wilgotny tort