Ustaw miskę z jajkami na garnku z gotującą się wodą i miksuj, aż masa zrobi się ciepła i gęsta - jajka muszą być bardzo mocno ubite - jak na biszkopt.
W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego dobrze wymieszane mleczko kokosowe i lekko je podgrzej.
110 g masła, 250 ml mleczka kokosowego
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól - dodaj mieszaninę do ubitych jajek i krótko zmiksuj mikserem.
250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
Chochlą do zupy przełóż mniej więcej 1,5 chochli ciasta do ciepłego masła i wymieszaj łyżką.
Całość przełóż do miski z masą jajeczną, wymieszaj, dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj.
1 i 1/4 szklanki wiórek kokosowych
Podziel masę na trzy równe części i przełóż do 3 tortownic o średnicy 22 cm (dno miałam wyłożone papierem do pieczenia, a boki zostawiłam nie smarowane).
Piecz spody w 180 stopniach przez około 20 minut.
Możesz piec spody na zmiany (ja najpierw upiekłam dwa, a potem jeden), albo ewentualnie upiec wszystko w jednej tortownicy - wtedy wyłóż czas pieczenia do około godziny (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe), a po ostudzeniu przekrój ciasto na trzy blaty.
krem:
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na dużych obrotach miksera.
750 ml śmietany kremówki
Dodaj cukier puder oraz łyżkami serek mascarpone.
około 6 czubatych łyżek cukru pudru, 375 g serka mascarpone
Krótko zmiksuj całość - nie miksuj zbyt długo bo krem może się zepsuć.
wykończenie:
Na paterze połóż jeden blat ciasta kokosowego, nasącz go delikatnie, a następnie wyłóż na niego część kremu.
osłodzona woda
Przykryj drugim blatem i powtórz czynności.
Połóż ostatni blat i obłóż tort pozostałym kremem.
Boki tortu obsyp wiórkami kokosowymi.
wiórki kokosowe
Wierzch tortu udekoruj opłatkiem, albo posyp wiórkami kokosowymi.