Ustaw miskę z jajkami na garnku z gotującą się wodą i miksuj, aż masa zrobi się ciepła i gęsta - jajka muszą być bardzo mocno ubite - jak na biszkopt.
W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego dobrze wymieszane mleczko kokosowe i lekko je podgrzej.
110 g masła, 250 ml mleczka kokosowego
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól - dodaj mieszaninę do ubitych jajek i krótko zmiksuj mikserem.
250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
Chochlą do zupy przełóż mniej więcej 1,5 chochli ciasta do ciepłego masła i wymieszaj łyżką.
Całość przełóż do miski z masą jajeczną, wymieszaj, dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj.
1 i 1/4 szklanki wiórek kokosowych
Podziel masę na trzy równe części i przełóż do 3 tortownic o średnicy 22 cm (dno miałam wyłożone papierem do pieczenia, a boki zostawiłam nie smarowane).
Piecz spody w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20 minut.
Możesz piec spody na zmiany (ja najpierw upiekłam dwa, a potem jeden), albo ewentualnie upiec wszystko w jednej tortownicy - wtedy wyłóż czas pieczenia do około godziny (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe), a po ostudzeniu przekrój ciasto na trzy blaty.
Jak zrobić krem do tortu
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na dużych obrotach miksera.
750 ml śmietany kremówki
Dodaj cukier puder oraz łyżkami serek mascarpone.
około 6 czubatych łyżek cukru pudru, 375 g serka mascarpone
Krótko zmiksuj całość - nie miksuj zbyt długo bo krem może się zepsuć.
Jeśli chcesz mocniej kokosowy smak tortu, to możesz do kremu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Tort kokosowy wykończenie
Na paterze połóż jeden blat ciasta kokosowego, nasącz go delikatnie, a następnie wyłóż na niego część kremu.
osłodzona woda
Przykryj drugim blatem i powtórz czynności.
Połóż ostatni blat i obłóż tort pozostałym kremem.
Boki tortu obsyp wiórkami kokosowymi.
wiórki kokosowe
Wierzch tortu udekoruj opłatkiem, albo posyp wiórkami kokosowymi.