300gczekolady((użyłam dwie gorzkie i jedną mleczną))
Instrukcja
Jak zrobić diabelskie ciasto czekoladowe Devil's food cake
W sporej miseczce umieść przesiane przez sitko kakao oraz cukier dark muscovado.
50 g gorzkiego kakao, 100 g cukru dark muscovado
Zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
250 ml wody
Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie kremowe i puszyste.
125 g masła, 150 g cukru pudru
W miseczce zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
Do masła dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mąki, zmiksuj.
2 jajka
Dodaj drugie jajko i łyżkę mąki - dokładnie zmiksuj.
Wsyp resztę mąki i dodaj masę kakaową - dokładnie wymieszaj.
Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20-22 cm (dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką - nadmiar mąki wysyp).
Przelej ciasto po równo do dwóch foremek.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i trybie góra/dół (170 stopni na termoobiegu) przez około 25-30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasta są gotowe.
Po upieczeniu wystudź ciasto.
Jak zrobić czekoladowy krem do ciasta
Od razu po wstawieniu ciast do pieczenia w piekarniku zacznij przygotowywać krem.
W garnku umieść wodę, cukier oraz masło, gotuj aż składniki się rozpuszczą i połączą - zdejmij garnek z ognia.
125 ml wody, 30 g cukru dark muscovado, 175 g masła
Czekolady w tym czasie posiekaj nożem i dodaj do masy - wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
300 g czekolady
Odstaw czekoladę aby masa zgęstniała - przemieszaj ją co jakiś czas.
Ostudzone ciasto przełóż częścią kremu czekoladowego i udekoruj nim wierzch oraz boki.