Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Davil's food cake - ciasto czekoladowe
Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe ciasto przekładane kremem czekoladowym.
4.50
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
40
minut
1
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
12
porcji
Składniki
ciasto:
50
g
gorzkiego kakao
przesianego przez sitko
100
g
cukru dark muscovado
250
ml
wody
wrzącej
125
g
masła
miękkiego
150
g
cukru pudru
2
jajka
(użyłam L)
225
g
mąki
0,5
łyżeczki
sody
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
2
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
krem czekoladowy:
125
ml
wody
30
g
cukru dark muscovado
175
g
masła
300
g
czekolady
(użyłam dwie gorzkie i jedną mleczną)
Instrukcja
ciasto:
W sporej miseczce umieść przesiane przez sitko kakao oraz cukier dark muscovado.
50 g gorzkiego kakao,
100 g cukru dark muscovado
Zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
250 ml wody
Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie kremowe i puszyste.
125 g masła,
150 g cukru pudru
W miseczce zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
225 g mąki,
0,5 łyżeczki sody,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli
Do masła dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mąki, zmiksuj.
2 jajka
Dodaj drugie jajko i łyżkę mąki - dokładnie zmiksuj.
Wsyp resztę mąki i dodaj masę kakaową - dokładnie wymieszaj.
Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20-22 cm (dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką - nadmiar mąki wysyp).
Przelej ciasto po równo do dwóch foremek.
Piecz w 180 stopniach (170 stopni na termoobiegu) przez około 25-30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasta są gotowe.
Po upieczeniu wystudź ciasto.
krem:
Od razu po wstawieniu ciast do pieczenia w piekarniku zacznij przygotowywać krem.
W garnku umieść wodę, cukier oraz masło, gotuj aż składniki się rozpuszczą i połączą - zdejmij garnek z ognia.
125 ml wody,
30 g cukru dark muscovado,
175 g masła
Czekolady w tym czasie posiekaj nożem i dodaj do masy - wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
300 g czekolady
Odstaw czekoladę aby masa zgęstniała - przemieszaj ją co jakiś czas.
Ostudzone ciasto przełóż częścią kremu czekoladowego i udekoruj nim wierzch oraz boki.
Słowa kluczowe
biała czekolada, kakao, muscovado
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!