Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Ryż cynamonowy
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i rozgrzewający ryż na mleku z cynamonem.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
5
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
25
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
2
porcje
Składniki
100
g
ryżu
(najlepiej arborio - do risotto)
200
ml
mleka
200
ml
śmietanki 30%
3
łyżki
cukru
0,5
łyżeczki
cynamonu
lub laska wanilii
Instrukcja
W rondelku umieść ryż, mleko, śmietankę, cukier i cynamon lub wanilię.
100 g ryżu,
200 ml mleka,
200 ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru,
0,5 łyżeczki cynamonu
Gotuj na małym ogniu, aż ryż zmięknie i wchłonie płyny (zajmie to około 20-25 minut) - mieszaj co jakiś czas, aby ryż nie przywarł do dna.
Gotowy ryż przełóż do miseczek.
Możesz do niego dodać trochę konfitur, przetarte jabłko, albo rodzynki.
Słowa kluczowe
cynamon, mleko, ryż
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!