Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Ryż cynamonowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i rozgrzewający ryż na mleku z cynamonem.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
25
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
2
porcje
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ryż cynamonowy
100
g
ryżu
((najlepiej arborio - do risotto))
200
ml
mleka
200
ml
śmietanki 30%
3
łyżki
cukru
0,5
łyżeczki
cynamonu
( lub laska wanilii)
Instrukcja
Jak zrobić ryż cynamonowy
W rondelku umieść ryż, mleko, śmietankę, cukier i cynamon lub wanilię.
100 g ryżu,
200 ml mleka,
200 ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru,
0,5 łyżeczki cynamonu
Gotuj na małym ogniu, aż ryż zmięknie i wchłonie płyny (zajmie to około 20-25 minut) - mieszaj co jakiś czas, aby ryż nie przywarł do dna.
Gotowy ryż przełóż do miseczek.
Możesz do niego dodać trochę konfitur, przetarte jabłko, albo rodzynki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ryż z cynamonem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!