Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aż będzie puszyste i białe.
200 g masła, 200 g cukru pudru
Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
160 g mąki pszennej, 40 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej, po każdym chwilę miksuj.
4 jajka
Dodaj w 2-3 porcjach mąkę i wymieszaj do połączenia.
Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub bułką tartą dwie tortownice o średnicy 22 cm.
Przelej ciasto do foremek i wstaw do piekarnika
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (jeśli pieczesz całość na raz w jednej foremce, to wydłuż czas pieczenia do około 40 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
Po upieczeniu przestudź.
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu
Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
500 ml śmietany kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru
Teraz możesz dodać serek mascarpone i krótko go zmiksować ze śmietaną.
250 g serka mascarpone
Czekoladowy tort Wiktorii - wykończenie:
Jeden z blatów biszkopta połóż na talerzu (możesz go teraz nasączyć).
Na wierzch nałóż pokrojone owoce lub posmaruj go konfiturą.