Mielone migdały i cukier puder zmiksuj razem w malakserze, aż się dobrze połączą.
150 g migdałów, 150 g cukru pudru
Przesiej mieszankę przez bardzo drobne sitko usuwając wszelkie większe kawałki migdałów (w to miejsce dosyp nowych, zmielonych - ja dosypałam łyżkę migdałów).
Dodaj 60 g białek (takich nie ubitych), dokładnie wymieszaj.
120 g białek
Teraz możesz dodać barwnik jeśli go używasz - aby był intensywny kolor musisz dać go sporo - polecam barwnik w żelu.
czerwony barwnik w paście/żelu
W misie miksera umieść pozostałe 60 g białek i przygotuj 35 g cukru.
185 g cukru kryształu
W małym garnuszku umieść 150 g cukru i 50 ml wody.
50 ml wody
Wymieszaj i zagotuj.
W garnuszku umieść termometr cukierniczy i gotuj na średniej mocy palnika bez mieszania do osiągnięcia na nim temperatury 118º .
Gdy syrop osiągnie temperaturę 100º C zacznij ubijać przygotowane białka.
Gdy białka będą ubite, to zmniejsz obroty, wsyp cukier i zmiksuj aż białka będą gęste i lśniące.
Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnij go z palnika i powoli, cienką strużką wlej syrop cukrowy do ubijanych białek - podczas tej czynności zmniejsz obroty miksera i zwiększ je ponownie, gdy wlejesz cały syrop.
Kontynuuj miksowanie przez kolejne 5 - 8 minut - do wystudzenia bezy.
Gotową włoską bezę dodaj w trzech porcjach do przygotowanej masy migdałowej - za każdym razem dokładnie wymieszaj masy. Wraz z mieszaniem masa będzie się robić coraz rzadsza. Przestań mieszać, gdy masa będzie spływać z łyżki gęstą wstążką.
Przełóż masę do worka cukierniczego z okrągłą końcówką lub z obciętym rogiem.
Trzymając worek prostopadle do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskaj ciasteczka o średnicy maksymalnej 3 cm - zachowaj odstępy, bo ciasteczka lekko się rozleją.
Wyciśnięte ciasteczka odstaw (bez przykrycia) do przeschnięcia - zajmie to około pół godziny (jeśli wierzch ciastka po dotknięciu palcem nie będzie się lepił, to oznacza, że można piec makaroniki).
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (na funkcji termoobieg) i piecz ciasteczka przez około 15 minut.
Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy ostrożnie zdejmij z papieru.
Jak zrobić krem żurawinowy
Żurawiny zmiksuj z cukrem pudrem.
około 100 g żurawiny
Dodaj mus do serka mascarpone i krótko zmiksuj - dosłodź do smaku.