Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, bo wymaga schłodzenia przed ubijaniem.
Śmietanę kremówkę podgrzej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
500 ml śmietany kremówki, 200 g białej czekolady
Masę schłodź przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
Schłodzoną masę ubij mikserem, aż będzie sztywna.
Jak zrobić maślany biszkopt królowej Wiktorii
Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
200 g masła, 200 g cukru pudru
Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj (jeśli masa ci się zważy, to się nie przejmuj, wszystko się naprawi po dodaniu mąki :)).
4 jajka
Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Podziel ciasto na dwie części, przełóż do przygotowanych foremek i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut (możesz też upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenia do koło 40-45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
Po upieczeniu biszkopt ostudź i jeśli pieczony był na raz, to go przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić pieczone gruszki do biszkopta
Gruszki obierz, przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
6 gruszek
Ułóż je w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.
masło
Każdy kawałek gruszki posmaruj lekko z wierzchu miodem.
miód
Wstaw je do pieczenia razem z biszkoptem (ja robiłam to na dwóch poziomach piekarnika) w ten sposób zaoszczędzisz czas i pieniądze :)
Piecz gruszki przez około 40 minut.
Gotowe gruszki przestudź.
Biszkopt królowej Wiktorii z kremem - wykończenie:
Połóż na paterze jeden z biszkoptów - jeśli chcesz, to możesz go lekko nasączyć.
Wyłóż połowę kremu, a na wierzchu ułóż połowę gruszek.
Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż resztę kremu i resztę gruszek.
Całość możesz dodatkowo udekorować wiórkami tartej czekolady.