Przepis na pyszne i proste babeczki z naturalnie słodkimi daktylami i chrupiącymi orzechami. Babeczki po upieczeniu oblane polewą czekoladową i posypane posiekanymi orzechami stanowią idealny deser do kawy czy herbaty. Spróbujcie ten przepis już dziś!
W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki (bez bakalii).
300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 100 g cukru trzcinowego
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
1 jajko, 50 ml syropu klonowego, 250 ml mleka, 50 g masła
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników (jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to muffinki po upieczeniu mogą być twarde).
Dodaj daktyle i orzechy - lekko zamieszaj.
100 g daktyli, 75 g orzechów
Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - do mniej więcej 2/3 wysokości (dałam trochę więcej).
Piecz w 200 stopniach (tryb góra/dół) przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Możesz udekorować je rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami.