Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
German cupcakes, czyli niemieckie babeczki
Wypieki Beaty
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
40
minut
Porcje
12
Składniki
babeczki:
1
szklanka
mąki
pół szklanki brązowego cukru trzcinowego
1/3
szklanki
cukru białego
1/3
szklanki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
1/3
szklanki
oleju
1/3
szklanki
mleka
1
duże jajko
1
łyżka
wanilii
1/3
szklanki
gorącej wody
1/4
szklanki
kwaśnej śmietany
masa kokosowo-orzechowa:
pół puszki słodzonego mleka skondensowanego
2
żółtka
pół szklanki brązowego cukru
50
g
masła
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1
szklanka
wiórek kokosowych
3/4
szklanki
posiekanych orzechów pekan lub włoskich
ewentualnie pół tabliczki rozpuszczonej gorzkiej czekolady do dekoracji
Instrukcja
babeczki:
W misie miksera zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
W drugiej misce zmieszaj olej, mleko, jajko i wanilię.
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
Dodaj gorącą wodę i śmietanę - zmiksuj.
Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (możesz prawie do pełna).
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Babeczki po upieczeniu ostudź.
masa:
W garnku podgrzej razem mleko skondensowane, cukier i masło.
Dodaj żółtka i energicznie wymieszaj, na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj kokos i orzechy - wymieszaj.
Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
Gęstą masę nałóż łyżką na babeczki..
Możesz wierzch udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!